Actual International

Moscova, îngropată în zăpadă. Blocaj peste tot, haos în transporturi

Moscova, îngropată în zăpadă. Blocaj peste tot, haos în transporturi
electroverse.co

Experimentele cu armele de orice fel, războiul, toate acestea influențează direct fenomenele meteo, care devin din ce în ce mai imprevizibile și tot mai greu de stăpânit. Ați auzit expresia ”cerul s-a răzbunat,” când din senin o ploaie inundă tot ce îi stă în cale. Așa s-a întâmplat acum în capitala Rusiei, unde moscoviții s-au trezit la propriu îngropați în noiane uriașe de zăpadă, care nu au mai fost văzute de 50 de ani.

Moscova, îngropată în zăpadă. Blocaj peste tot, haos în transporturi

Ninsori abundente s-au abătut duminică asupra capitalei ruse, perturbând traficul, întârziind zborurile și lăsând trotuarele îngropate în zăpadă.

În unele părți ale Moscovei, zăpada s-a adunat în movile de peste 30 de centimetri, fapt care nu se observă de obicei până la sfârșitul iernii, în februarie, a anunțat centrul meteorologic Fobos.

Aproape 119.000 de persoane și peste 12.500 de vehicule au fost mobilizate pentru a curăța zăpada, potrivit autorităților orașului Moscova.

Armageddon-ul  zăpezii

„Este un Armageddon al zăpezii: în Moscova este o asemenea furtună încât nu se poate merge pe jos sau cu mașina”, a declarat Canal Unu, post tv controlat de stat, într-un reportaj.

Trotuarele din unele părți ale capitalei au fost lăsate complet acoperite de zăpadă, iar echipamentele de deszăpezire au dat prioritate drumurilor pentru a decongestiona traficul foarte aglomerat.

Traficul aerian a fost, de asemenea, afectat, peste 50 de zboruri fiind fie întârziate, fie anulate pe aeroporturile din Moscova.

Site-ul meteo rusesc hmn.ru informează când a dat prima ninsoare mai consistentă, și anume la date de 16 decembrie 2022, afirmând că există șanse ca Moscova să rivalizeze cu acest reper istoric: „Ciclonii sudici atacă regiunile centrale ale Rusiei cu o perseverență maniacală.”

„Moscova abia are timp să se curețe de o ninsoare, căci următorul vârtej este pe drum”, mai scrie hmr.ru. „Cele mai intense căderi de zăpadă vor avea loc la Moscova sâmbătă după-amiază și duminică noaptea… Luni, 19 decembrie, stratul de zăpadă la VDNH ar putea depăși 30 cm, ceea ce va fi un record pentru această zi!”

Prognoză meteo 19 decembrie 2022 și în România

Vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă în cea mai mare parte a ţării, cu precădere dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil spre senin, cu unele înnorări în vestul şi sud-vestul teritoriului, unde în special în zona deluroasă şi montană, vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ninsoare.

În Bucureşti, vremea va deveni mai rece decât în mod obişnuit la aceastã dată, mai ales dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, iar în a doua parte a intervalului mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã se va situa în jurul a 1 grad, iar cea minimã va fi de -8 și -5 grade.

Vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru aceastã perioadă, în cea mai mare parte a ţării, mai ales dimineaţa şi noaptea, după cum au relatat specialiștii meteo, citați de RTV.