Actual

Mulți tineri își aleg greșit cariera. Cum poți alege drumul care ți se potrivește

Mulți tineri își aleg greșit cariera. Cum poți alege drumul care ți se potrivește
sursa foto statistica.md

Cariera pe care o urmezi poate determina cum va fi viața ta de acum încolo. Tinerii, în momentul în care aleg o facultate sau un domeniu pe care să-l urmeze, își croiesc calea către viitor. Aceasta reprezintă prima și una dintre cele mai importante decizii ale vieții de adult. Tinerii se simt copleșiți în acea perioadă și au nevoie de sprijin.

Școala românească nu le oferă tinerilor la început de drum un ajutor în luarea acestei decizii. Consilierea vocațională lipsește aproape complet de la nivelul țării. Astfel, jumătate din tinerii români nu știu pe ce drum să meargă.

Mulți tineri își aleg greșit cariera

Întrebările pe care școlile românești refuză să le abordeze frământă zeci de mii de copii. Majoritatea tinerilor nu știu care este universitatea ideală pentru ei. Cei care au absolvit liceul se află acum în dilemă. Aceștia trebuie să-și aleagă drumul în viață, iar acest lucru poate fi destul de greu.

În România lipsește cu desăvârșire consilierea vocațională. Există foarte multe persoane care acum nu lucrează în domeniul în care s-au specializat. Sistemul nu este în măsură să îndeplinească cerința prevăzută de lege, de un consilier școlar la 500 de elevi. Așa că, tinerii sunt sub presiunea de a face o alegere, care nu se știe dacă va fi cea potrivită.

Consiliere vocațională

Timpul este cel mai important lucru. Tinerii au acum destul timp pentru a se specializa în domeniul pe care doresc să-l urmeze. Dar, fără consiliere vocațională, aceștia nu știu spre ce carieră să se îndrepte. Dar, pot exista anumite ajutoare contra cost. Mai exact, testele de interese. Care te pot ajuta să afli ce meseria ți s-ar potrivi în funcție de preferințele și abilitățile personale.

„Ar fi foarte bine să existe opţionale, cursuri, consilieri educaţionale, să vorbească cu tinerii. Sunt teste de carieră, dacă ar fi realizate în şcoli ar fi mai bine pentru noi” a explicat o elevă.

Sistemul românesc 

La nivelul școlilor din România, consilierea vocațională lipsește cu desăvârșire. Tinerii aud din toate părțile, părinți sau profesori, opinii diferite. În acest caz, elevilor le este foarte greu să aleagă pe ce drum vor să meargă.

„Mie mi-a fost foarte greu în ultimii trei ani să îmi dau seama măcar în ce direcţie vreau să o apuc. În clasa a opta, când trebuia să dau la profilul de la liceu, nu ştiam unde să mă duc. Profesoara mea de română zicea să mă duc pe uman, părinţii mei îmi ziceau pe real. La şcoală nu prea se face nimic în legătură cu consilierea în carieră” a spus o elevă.

Costuri suplimentare pentru părinți

În lipsa sfaturilor, mulți elevi se îndreaptă spre un drum greșit. Cariera este un lucru important, care nu poate fi ales la întâmplare sau în grabă. Dacă părinții nu își permit să suporte costurile unor astfel de teste sau a consilierii vocaționale, tinerii sunt pe cont propriu.

„Ce o să îmi aducă bani pe viitor, ce o să îmi aducă siguranţă, dar ce o să mă facă excited, la ce mă pricep, ce pot eu să ofer lumii. Îşi pun o mulţime de întrebări. Testul de interese nu o să îţi spună Mădălina, felicitări, eşti jurnalist, o să spună Mădălina, ai putea fi 20 de chestii. Iar testul de personalitate îţi creează o bază mai solidă. Cum îţi iei energia, cum interacţionezi cu ceilalţi, cât de mult vrei să faci leadership.” a explicat Sînziana Medvetchi, consilier educaţional, conform Observator .