Știri pe scurt

NASA anunță că luna iulie va fi cea mai caldă din istorie

canicula, Sursa foto: GdS
Sursa foto: GdS

Potrivit climatologului-șef de la NASA, luna iulie a anului 2023 va bate toate recordurile de temperatură înregistrate până la acest moment din ultimele „sute, daca nu mii de ani”. Acest lucru ar urma să se întâmple la nivel mondial, nu doar în SUA. Multiple recorduri de temperaturi ridicate au fost deja doborâte în decursul acestui an, după cum o indică două instrumente ale Uniunii Europene şi Universităţii din Maine, în Statele Unite, care au analizat datele de sol și din satelit pentru a realiza modele estimative preliminare.

„Observăm schimbări fără precedent în întreaga lume”, a declarat Gavin Schmidt, adăugând că „valurile de căldură din Statele Unite, Europa şi China bat recorduri”, mai ales că acestea nu pot fi atribuite doar fenomenului El Nino, „care abia a sosit”.

Un eveniment meteorologic ciclic numit El Nino, care își are originea în Oceanul Pacific, crește temperaturile globale și este însoțit de secetă în unele regiuni și de precipitații abundente în altele. Deși El Nino nu are niciun efect asupra datelor actuale, Gavin Schmidt a declarat că „de câteva luni vedem temperaturi record la suprafața mării, chiar și în afara tropicelor”, potrivit Agerpres.