International

„Natura ripostează!” Inundații extrem de grave în Slovenia

„Natura ripostează!” Inundații extrem de grave în Slovenia
sursa foto reuters

Cele mai grave inundații înregistrate vreodată în Slovenia au ucis cel puțin șase persoane, au măturat case și au blocat satele cu moloz, au anunțat luni autoritățile și mass-media.

Ploile torențiale au afectat timp de câteva zile aproximativ două treimi din această țară alpină, distrugând clădiri și poduri și provocând pagube estimate la 500 de milioane de euro (549 de milioane de dolari).

„Pagubele materiale nu sunt atât de importante. Important este că ne-am salvat viețile la timp”, a declarat Drago Hudofisk, din satul Prevalje, în apropiere de granița cu Austria, care și-a văzut casa dispărând în noroi în weekend. „Știm cu toții cum este, se întâmplă în toată lumea”, a adăugat Hudofisk, a cărui casă, cu o familie de opt membri, a fost măturată de un râu. „Știți, natura ripostează împotriva a tot ceea ce facem (noi). Apa are putere, distruge totul”.

Mii de oameni au fost evacuați din case

Mii de oameni au fost evacuați din casele din nord-vestul și centrul Sloveniei, armata, pompierii și salvatorii încercând să îi elibereze pe alții și să elibereze străzile. De vineri, șase persoane au murit din cauza inundațiilor, potrivit agenției de știri de stat STA, care citează poliția, inclusiv doi olandezi despre care se crede că au fost loviți de fulger și patru sloveni, de asemenea uciși sau înecați în haos.

Agenția slovenă de mediu a declarat că inundațiile au început să se retragă luni, dar unele zone erau încă izolate. Locuitorii din satele situate de-a lungul râului Mura au fost nevoiți să fie evacuați duminică seară, după ce o parte a digului s-a prăbușit. Autoritățile din stațiunea de schi Kranj au avertizat că țevile de canalizare deteriorate riscă să polueze râul Sava, care traversează și Croația, Bosnia și Serbia, scrie Reuters.

Uniunea Europeană a oferit utilaje grele și unități de inginerie. Slovenia a solicitat, de asemenea, elicoptere, soldați și poduri prefabricate de la alianța militară NATO.

Croația și Ungaria au furnizat elicoptere, iar Germania a trimis o echipă de protecție civilă.