Actual

Ne pregătim de ce-i mai rău!? Rezerviștii voluntari, decret promulgat de Iohannis

Ne pregătim de ce-i mai rău!? Rezerviștii voluntari, decret  promulgat de Iohannis

Klaus Iohannis a promulgat azi, prin decret prezidențial, modificări aduse celor patru legi cu privire la rezerviștii militari.

Astfel, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul „privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari”.

Așadar, românii care urmează să devină rezerviști voluntari trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55.

Eliminarea unor obligații privind anunțarea imediată a unității militare

Potrivit Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, „modificările și completările aduse la această lege, elaborată încă din anul 2015, deveniseră o necesitate evidentă și impuneau efectuarea unui demers legislativ presant de actualizare, care să fie compatibil atât cu noile condiții de apărare națională a României, un rol important în acest sens avându-l forța rezerviștilor militari români, cât și cu angajamentele de participare a Armatei României în misiunile internaționale”.

„Totodată, prin noile prevederi legislative adoptate s-au adus amendamente referitoare la creșterea nivelului de atractivitate al programului de formare și integrare a rezerviștilor voluntari, asigurarea unui cadru optim de organizare și funcționare pentru aceștia în mediul militar românesc și eliminarea anumitor texte cu caracter confuz și chiar excesiv cuprinse în legea inițială”, preciza un comunicat AORR, la începutul lunii trecute.

Cele mai importante amendamente aprobate în legea modificată, potrivit sursei citate, se referă la următoarele aspecte:

  • creșterea indemnizaţiei pentru perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni;
  • eliminarea unor obligații privind anunțarea imediată a unității militare la părăsirea localității de domiciliu pentru o perioadă mai mare de 48 de ore,
  • restituirea cheltuielilor de recrutare și selecție în cazul renunțării la semnarea angajamentului și prezentarea la unitatea militară pentru actualizarea datelor de evidenţă;
  • posibilitatea ca rezerviștii voluntari să poată părăsi țara pentru durate mai mari de 60 de zile;
  • opțiunea pentru militarii profesioniști trecuți în rezervă să poată candida pentru posturi în rezerva voluntară fără parcurgerea unor proceduri de selecție, potrivit defenseromania.ro.