Lifestyle

Nenorocire în industria alimentară din România. Specialistul specialiștilor a dat verdictul crunt

Nenorocire în industria alimentară din România. Specialistul specialiștilor a dat verdictul crunt

Nenorocire în industria alimentară din România. În ultimii ani, românii au început să mănânce sănătos, dar este posibil ca încercările lor de a se alimenta corect să fie în zadar. Vinovații nu sunt ei pentru că nu știu cum să se hrănească, ci producatori care „falsifica” alimentele. Cele sănătoase, pot deveni periculoase din pricina aditivilor alimentari adpugați.

Nenorocire în industria alimentară din România. Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste să evităm pe cât posibil consumul cartofilor prăjiți, a orezului alb cu carne, a prăjiturilor și a hamburgerilor. Medicul recomandă aceste preparate, dar gătite altfel. Ca de exemplu: cartofii la cuptor, ficațeii la gratar, orezul brun cu legume sau paste integrale.

Laptele se „falsifica” prin adaugarea de apă

În cartea sa, „Noua ordine alimentara. Și noi ce mai mâncăm?”, Mencinicopschi explică felul cum se pot „falsifica” diverse alimente. Laptele se „falsifica” prin adaugarea de apa, prin extragerea grasimilor si prin amestecul diferitelor tipuri de lapte. În smantana se adaugă, uneori, făina, gelatină, lapte bătut, albuș de ou și chiar creta sau gips, avertizează profesorul.

Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe baza de grasimi hidrogenate

Nici untul nu este intotdeauna „curat”. „Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe baza de grasimi hidrogenate, nocive pentru sanatate, obtinute din uleiuri vegetale sau din grasime de peste dezodorizata. Untul mai poate fi falsificat cu untura de porc sau seu de vita”, a explicat directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Și branzeturile sunt modificate. Se înlocuiește proteina din lapte cu praf din albuș de ou, plasmă sanguină, proteine vegetale din mazare, cereale sau soia.

Și carnea poate fi contrafacută.Producatorii nu vor sa piarda nimic, asa ca ceea ce ramane pe oase dupa dezosarea manuala este recuperat prin procedee mecanice. Numai ca aceasta carne are o valoare biologica si microbiologica scazuta, dupa spusele prof. dr. Mencinicopschi. Mai mult, carnea provenita de la un animal este adesea amestecata cu cea de la alt animal.

Carnea tocata, dar si carnatii, salamul, mezelurile, sunt falsificate

Cand cumperi carne de porc, gandeste-te ca s-ar putea sa aiba in ea si bucati provenind de la cal sau magar. Carnea tocata, dar si carnatii, salamul, mezelurile, sunt falsificate prin adaugarea de componente inferioare (sorici, tendoane, aditivi, soia, etc.).

Carnea alterata dupa ce se mascheaza defectele cu ajutorul condimentelor si aditivilor

Un alt tertip al producatorilor este acela de a refolosi carnea alterata dupa ce se mascheaza defectele cu ajutorul condimentelor si aditivilor. Pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor din carne, se folosesc si radiatiile ionizante, acelea de care ne ferim cu toții.