Social

Nicolae Ciucă a pus piciorul în prag, Ministerul Sănătății dă lămuriri. Adevărul despre moartea a nouă pacienți în spital

Nicolae Ciucă, Sursă foto Digi24

După moartea a patru bebeluși la spitalul din Cluj Napoca și cinci adulți la instituția spitalicească de la Târgu Mureș, Nicolae Ciucă a luat atitudine. Vrea un raport despre infecțiile nosocomiale din spitale. Ministerul Sănătății a luat atitudine și a dat un comunicat. Iată ce spun reprezentanții instituției în lipsa ministrului Alexandru Rafila, plecat în Cuba.

“Pacienții care au decedat aveau multiple patologii și spitalizări cu durată mare în secția de terapie intensive”

Privind situația din spitalul de la Târgu Mureș, Ministerul Sănătății susține că „a fost informat în data de 14 octombrie 2022, la ora 16.00 despre existența unui focar de IAAM cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureș pentru a verifica la fața locului situația și a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte.

Potrivit datelor medicale puse la dispoziție de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș, pacienții care au decedat aveau multiple patologii și spitalizări cu durată mare în secția de terapie intensivă. Aceștia erau în stare critică în momentul internării în secția ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolați din focar au fost Piocianic și Acinetobacter multirezistenți la antibiotice”.

“A început imediat activitatea de curățenie și dezinfecție a secției”

„Cu ocazia vizitei, au fost suspendate internările în secția ATI, iar intervențiile chirurgicale au fost sistate; a început imediat activitatea de curățenie și dezinfecție a secției, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienților existenți în secție și a personalului medical.

S-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curățenie și dezinfecție, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecție și managementului deșeurilor. Rezultatele probelor recoltate de la pacienții din secția de terapie intensivă au fost negative”, se arată în comunicat.

„Nu există niciun fel de informații referitoare la 4 decese, așa cum în mod eronat s-a vehiculat în spațiul public”

Cât privește situația spitalului din Cluj, se știe despre un singur deces, al unui copil prematur, nicidecum de patru morți.

“La cererea Ministerului Sănătății, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj -Napoca, au informat că în secția de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale și care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.

Din ancheta epidemiologică efectută, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secția de neonatologie în aceeași luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM. Nu există niciun fel de informații referitoare la 4 decese, așa cum în mod eronat s-a vehiculat în spațiul public.

Ministerul Sănătății este conștient de importanța problematicii IAAM în spitalele din România și a elaborat acte normative necesare controlului IAAM, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei și prescrierii de antibiotice.

Facem de asemenea, demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecții de către toate spitalele din România, însă este nevoie de o abordare constructivă pentru cunoașterea și aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăți”, mai scrie în document.