Actual Social

Nicuşor Dan mai hotărât ca niciodată: Blocul trebuie demolat, iar locatarii despăgubiţi de Primaria sectorului 5

Nicuşor Dan mai hotărât ca niciodată: Blocul trebuie demolat, iar locatarii despăgubiţi de Primaria sectorului 5

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan nu se dezice şi încă o dată dă dovadă de lipsă de empatie faţă de locatarii blocului din Strada Nicolae Drăgan 5A, bloc ce nu poate di racordat din nou la energia electrică din lipsa certificatului de urbanism. Nicuşor Dan spune că acea clădire trebuie demolată, iar proprietarii despăgubiţi de primăria sectorului 5.

Nicuşor Dan mai hotărât ca niciodată: Blocul trebuie demolat, iar locatarii despăgubiţi de Primaria sectorului 5

Întrebat de ce nu emite certificat de urbanism pentru ca blocul cu 90 locuinţe din Sectorul 5, de pe Strada Nicolae Drăgan 5A, să poată fi racordat din nou la curent, primarul general al capitalei, Nicuşor Dan, a spus că imobilul ar trebui demolat, iar locatarii despăgubiţi de Primăria de Sector, cea care a permis construirea ilegală.

„Acea clădire trebuie demolată în opinia mea pentru că acolo dacă izbucneşte un incendiu e foarte greu de intervenit. Acea clădire, aşa cum este construită azi, are nenumărate probleme de legalitate şi în opinia mea, singura soluţie este desfiinţarea ei pe cheltuiala şi cu despăgubirea locatarilor de către emitent, de către Primăria Sectorului 5”, a declarat pentru TVR primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Inspectoratul de Stat în Construcţii l-a amendat până acum de trei ori pe Nicuşor Dan pentru că refuză să emită certificatul de urbanism

Mai mult decât atât, edilul a afirmat că emiterea acestui certificat de urbanism ar fi un act ilegal, motiv pentru care urmează să demareze o acţiune în instanţă împotriva Sectorului 5 care ar fi eliberat câteva autorizaţii în afara cadrului legal.

Dincolo de cele afirmate de Primarul General, un lucru este însă sigur. Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) l-a amendat până acum de trei ori pe acesta pentru refuzul emiterii certificatului de urbanism.

În ceea ce priveşte refuzul municipalităţii de a emite certificatul de urbanism, reprezentanţii Asociaţiei pentru Dreptul Urbanismului, care susţin cauza locatarilor, sunt de părere că acesta este neîntemeiat.

„Nicidecum nu se poate pune problema desfiinţării acestui imobil. El este legal, are autorizație de construire. Într-adevăr, nu a fost totul în regulă la momentul respectiv, dar aşa a fost intabulat şi, pe cale de consecinţă, a devenit legal. Deci nu are niciun motiv ca el (n.r.-primarul) să refuze emiterea certificatului de urbanism în scopul branşării la curent electric”, a declarat pentru G4Media Alexandru Pânişoară, preşedintele Asociaţiei pentru Dreptul Urbanismului.

Certificatul de urbanism este necesar pentru ca blocul să poată fi racordat la rețeaua de electricitate

Certificatul de urbanism este necesar pentru ca blocul în care locuiesc acum 90 de familii să poată fi racordat la rețeaua de electricitate. Imobilul a fost construit în anul 2012 fără forme legale. Timp de nouă ani a fost folosit curentul „organizării de şantier”. În urmă cu mai bine de un an, în momentul în care furnizorul de electricitate a depistat instalația periculoasă, a întrerupt alimentarea cu energie electrică.

În prezent, cei care locuiesc în blocul debranșat își duc traiul așa cum pot. Primăria Sectorului 5 le-a împrumutat un generator pe motorină. La acesta sunt legate doar 20 de locuințe din cele 90. Restul locatarilor au generatoare mai mici sau panouri fotovoltaice montate pe balcoane sau au trase cabluri de la casele din zonă.

Specialiștii în administrație publică consultați de G4Media.ro sunt de părere că în această speță vina este atât a autorităților, care ar fi trebuit să nu permită construcția imobilului, cât și a proprietarilor, care, bucurându-se că fac un chilipir, au știut la ce se înhamă. Locuințele au fost cumpărate cu prețuri cuprinse între 20.000 și 40.000 de euro.