International

Nivelul de radiații de la Cernobîl este în limitele normale. Ce a declarat Rafael Grosii, în urma ultimelor analize

Nivelul de radiații de la Cernobîl este în limitele normale. Ce a declarat Rafael Grosii, în urma ultimelor analize

Centrala de la Cernobâl, aflată la 150 km nord de Kiev, a căzut în mâinile ruşilor pe 24 februarie, în prima zi a invaziei lor, ceea ce a dus la întreruperi în reţelele de electricitate şi comunicaţii. Soldaţii ruşi s-au retras pe 31 martie, însă de atunci au fost descoperite anumite probleme cu nivelul de radiații.

Nivelul de radiații de la Cernobîl este în limitele normale. Ce a declarat Rafael Grosii, în urma ultimelor analize

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a deplasat marţi la centrala nucleară dezactivată Cernobîl în cadrul „intensificării eforturilor de prevenire a pericolului unui accident nuclear”. Sosirea acestuia a avut loc la exact la 36 de ani de la cel mai mare accident nuclear civil din istorie, pentru a „livra echipamente vitale” (dozimetre, combinezoane de protecţie etc) şi a efectua „controale radiologice şi alte verificări”.

După ce în decursul zilei de ieri au existat îngrijorări cu privire la nivelul „anormal” de radiații, în urma ultimelor declarații, situația este sub control:

„Nivelul (radioactivităţii) a crescut în anumite momente, când ruşii au adus în zonă echipament greu şi când au plecat”, a declarat Rafael Grossi presei, fără să prezinte cifre precise.

Experţii AIEA urmăresc situaţia la Cernobîl ”zilnic”, a dat el asigurări.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a transmis că sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe teritoriul Ucrainei functioneaza normal și nu indică depășiri peste valorile normale.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oamenilor care nu lucrează acolo sau nu au permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Ucraina deţine 15 reactoare nucleare la patru centrale în activitate, pe lângă depozitele de deşeuri cum ar fi cel de la Cernobâl.