Categories: Lifestyle

„O bombă de metan”, eliberată în atmosferă?! Cercetătorii spun că efectele ar fi devastatoare

Vara trecută, Siberia a fost lovită de un val de căldură extremă. Acest fenomen meteorologic a dus la o creștere a emisiilor de gaz metan din calcar. Experții spun că acest eveniment care ar putea duce la lovirea atmosferei Pământului cu o „bombă de metan”.

Studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bonn a fost publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Cercetarea a constatat că valul de căldură extremă din Siberia a dus la o „anomalie de temperatură” de 6 grade Celsius față de perioada de referință 1979-2000, potrivit Daily Mail.

Începând cu luna iunie a anului trecut, s-a înregistrat o creștere a concentrației de metan în două mari zone din regiune: Taymyr și platforma siberiană.

La începutul acestui an, metanul s-a răspândit în toată regiunea, au constatat cercetătorii.Ceea ce este îngrijorător la cele două zone este faptul că fundamentul de rocă a fost format din formațiuni calcaroase din era paleozoică, datând de acum 541 de milioane de ani.

„Metanul este deosebit de periculos aici, deoarece potențialul său de încălzire este mult mai mare decât cel al CO2”, a declarat prof. dr. Nikolaus Froitzheim, de la Universitatea din Bonn.

Potrivit Environmental Defense Fund, metanul are o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât cea a dioxidului de carbon în primii 20 de ani în care ajunge în atmosferă.

Experții au comparat distribuția spațială și temporală a concentrațiilor de metan în aerul din nordul Siberiei cu hărți geologice pentru a ajunge la concluziile lor.

Aproximativ 15 % din emisfera nordică sau 11 la sută din întregul glob este acoperit de permafrost, potrivit unui studiu din aprilie 2021.

Dacă această porțiune de sol s-ar dezgheța din cauza schimbărilor climatice, acest lucru ar putea fi deosebit de îngrijorător, având în vedere implicațiile pe care le-ar avea asupra creșterii temperaturilor.

Cercetări anterioare au sugerat că o dezghețare a permafrostului ar contribui la o creștere de „doar” 0,2 grade Celsius până în 2100 și nu ar duce la „bomba de metan” menționată mai sus, însă acest nou studiu contestă ipotezele anterioare.

Nikolaus Froitzheim a precizat că formațiunile de sol din aceste zone sunt „foarte subțiri până la inexistente”, astfel că nu există prea multe motive de îngrijorare cu privire la metanul provenit din descompunerea solului.

„Ca urmare, gazele naturale, fiind în principal metan din rezervoarele din interiorul și de sub permafrost, pot ajunge la suprafața Pământului”, a explicat el.

 „Cantitățile estimate de gaze naturale din subsolul Siberiei de Nord sunt uriașe. Atunci când o parte din acestea vor fi adăugate în atmosferă la dezghețarea permafrostului, acest lucru ar putea avea un impact dramatic asupra climatului global deja supraîncălzit”, a mai spus cercetătorul.

Anterior acestui studiu, mai mulți oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce s-ar întâmpla dacă permafrostul de pe Pământ s-ar topi.

 

Mocanu Maria

Mă numesc Maria Mocanu! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 13 ani, cu nenumărate articole publicate despre vedete, mondenități, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale. Multe dintre materialele scrise de mine au avut la bază subiecte la zi din evenimentele la care am participat și din care mi-am conceput articolele publicate în spațiul online. Vă mulțumesc pentru aprecieri, dar și criticile aduse sunt constructive pentru mine.

Recent Posts

Cod galben de vânt! Avertizarea este valabilă două zile

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben pentru județul Caraș-Severin și…

58 de minute ago

Voucherele de energie expiră luna aceasta! Până când pot fi folosiți banii

Cetățenii care au primit vouchere de energie de la stat se află acum în situația…

3 ore ago

Vești bune pentru șoferi! Prețurile RCA s-ar putea plafona

Șoferii din România au început să-și repare mașinile în baza poliței CASCO. Acest lucru se…

5 ore ago

Calendar creștin-ortodox, 15 mai: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul este una dintre figurile marcante ale Bisericii Ortodoxe Române, fiind venerat…

7 ore ago

Unele pensii vor fi recalculate de două ori! Daniel Baciu a oferit toate detaliile

Daniel Baciu, Șeful Casei de Pensii, a explicat ultimele modificări aduse noului formular al deciziilor…

15 ore ago

Pașapoartele se vor elibera mai ușor! Există anumite costuri

O nouă Hotărâre de Guvern aduce o modificare semnificativă în procedura de eliberare a pașapoartelor…

16 ore ago

This website uses cookies.