Actual Economic

O companie anunță că plătește taxa de solidaritate în valoare de 900 de milioane de lei. Despre cine este vorba

O companie anunță că plătește taxa de solidaritate în valoare de 900 de milioane de lei. Despre cine este vorba

Prima companie care anunţă că plăteşte taxa de solidaritate este Romgaz şi estimează că va plăti o taxă de 906 mil. lei. Romgaz a anunţat că  bugetului de venituri şi cheltuieli va fi supus votului acţionarilor în şedinţa din 23 februarie 2023. De asemenea, Romgaz mai anunţă şi un total al cheltuielilor cu impozite de 8,1 mld. lei.

O companie anunță că plătește taxa de solidaritate în valoare de 900 de milioane de lei. Despre cine este vorba

Compania a anunţat că estimează un virament către statul român de aproape trei ori mai mari ca rezultatul brut, provenit numai din taxe.

“Acestea cuprind cheltuieli cu redevenţele calculate procentual la producţia fizică extrasă şi la condens (1 047 822 mii lei), impozitul pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor (2 202 924,5 mii lei), contribuţia la fondul de tranziţie energetică (1 794,8 mii lei), contribuţiile datorate către ANRE (13 997 mii lei), contribuţia de solidaritate (906 104 mii lei), precum şi impozite pe teren, pe clădiri, totalitatea taxelor de autorizare, de mediu şi alte impozite şi taxe”, se arată în buget. Cheltuielile cu impozitele şi taxele reprezintă 55% din totalul cheltuielilor.

Pentru 2023, Romgaz şi-a bugetat venituri de 10,5 mld. lei cu un profit brut de 2,6 mld. lei. Cheltuielile ar urma să fie de 7,6 mld. lei. “Scăderea cheltuielilor cu impozitele şi taxele este datorată modificărilor legislative introduse de OUG nr. 27/2022 în ceea ce priveşte redevenţa petrolieră, impozitul pe veniturile suplimentare şi nivelul preţurilor la care Romgaz poate vinde gazele naturale şi energia electrică”.

Săptămâna trecută, OMV Petrom a anunţat că nu va plăti taxa de solidaritate cerută de Guvernul Ciucă pe baza unor prevederi europene întrucât are “sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”, aşa cum prevede OUG.

Decizia a generat un conflict între autorităţi (MFP, ANAF) şi compania petrolieră.

Astăzi, ministrul de Finanţe a declarat că nu există posibilitatea ca OMV Petrom să nu se încadreze în acea cifră de afaceri şi că a cerut date suplimentare de la Comisia Europeană care va veni în câteva zile.

“În câteva zile cred că se va primi şi răspunsul de la Comisie. Am avut o serie de întâlniri informale. Şi Comisia este pusă într-o situaţie de dinamică şi de adaptare pentru că sunt lucruri noi care se petrec într-un mod oarecum excepţional şi atunci când se redactează actele normative inclusiv la nivel de Parlament European, de Comisie, fiind totul făcut într-o viteză pe care nici Europa nu a întâlnit-o, comportă necesitatea de clarificare, de interpretare astfel încât toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieţii”, a mai declarat Adrian Câciu.