Actual

O dispută inutilă între PNL și UDMR pentru o lege. Directorii școlilor știu limba română fiindcă au trecut prin examene

O dispută inutilă între PNL și UDMR pentru o lege. Directorii școlilor știu limba română fiindcă au trecut prin examene

UDMR a reacţionat la demersul liberalilor de ai obliga pe directorii unităţilor de învăţământ să cunoască limba română. Deputatul UDMR, Szabo Odon, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților  le atrage atenţia acestora că demersul lor este inutil. Liberalii au depus o inițiativă legislativă în Parlament, conform căreia directorii şcolilor au obligaţia de a cunoaşte limba română.

O dispută inutilă între PNL și UDMR pentru o lege. Directorii școlilor știu limba română fiindcă au trecut prin examene

Deputatul UDMR, Szabo Odon, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, spune că un astfel de demers legislativ este inutil pentru că la nivel național examenele pentru ocuparea funcțiilor de directori în învățământul preuniversitar se desfășoară în limba română și au subiecte unice, fiind vorba de un examen tip grilă.

Szabo Odon: O inițiativă depusă de cei care nu cunosc sistemul de învățământ

“Probabil au depus inițiativa cei care nu cunosc sistemul de învățământ. Examenele pentru directori se dau doar în limba română, peste tot. Este examen național, grilă, scris, și acestea se dau în limba română. Este un test unic la nivel național din 100 de întrebări, cu mare probabilitate nu cunosc procedura de examen. Dacă ceva nu este pe realitate…legea este clară în acest context, cei care au scris inițiativa nu cunosc cum se desfășoară concursurile pentru directori. Mă gândesc că asta a stat la bază, nu cred că acest lucru se va materializa întrucât în România nu există director de școală care să nu vorbească în limba română.” spune deputatul.

Justificarea iniţiatorilor ar fi o mai bună relaționare cu instituțiile statului, atât la nivel local sau județean, cât și la nivel guvernamental. Proiectul a fost semnat și de mai mulți deputați PSD.

Candidații la funcțiile de directori nu mai au nevoie de aprobarea explicită a formațiunilor politice

Un subiect legat de directorii unităţilor din învăţământ a mai existat şi anul trecut, atunci când s-a dorit ca la numirea directorilor în şcoli cu clase în limba maghiară este obligatoriu avizul UDMR.

Deputatul UDMR, Szabo Odon a fost autorul acestui amendament controversat care prevede că în cazul unităților de învățământ cu predare integrală sau cu secții de predare în limbile minorităților naționale, pentru numirea directorului „este necesar avizul scris” al organizației care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României sau a Grupului minorităților.

Ministerul Educaţiei s-a împotrivit şi în noua metodologie, aprobată prin ordin de ministru, în vara lui 2021, candidații la funcțiile de directori nu mai au nevoie de aprobarea explicită a formațiunilor politice care reprezintă minoritățile, pentru a participa la concursuri. Prevederea respectivă exista în metodologia de concursuri aflată în vigoare până la data emiterii ordinului de ministru.

USR l-a atacat dur pe preşedintele Klaus Iohannis pentru demersul său

Un alt scandal care a avut loc tot anul trecut şi avea ca subiect tot numirea directorilor de şcoli a făcut să tulbure apele coaliţiei de guvernare formată atunci din PNL, USR şi UDMR. Era vorba de retrimiterea de către preşedinte, la Parlament spre reexaminare, a legii care stabilea numirea directorilor de şcoli de către Comisiile de Administraţie (CA) ale  şcolilor, şi nu de către Inspectorii Generali Şcolari numiţi  politic.