International

O mare parte din Europa se conformează și îi face pe plac lui Putin. Gazul va fi plătit în ruble

O mare parte din Europa se conformează și îi face pe plac lui Putin. Gazul va fi plătit în ruble

Dorința de certitudine, siguranță și confort, a determinat cea mai mare parte din întreprinderile străine să își ia angajamentul de plată în ruble, pentru gazele naturale, furnizate de Gazprom. Și după cum știm, nimic nu mișcă în Rusia, fără avizul prealabil al liderului rus. Este mai mult ca sigur că Putin și-a dat acordul, de a furniza mai departe Europei, dar în condițiile lui, multrâvnitul gaz, devenit acum un veritabil ”aur albastru”.

O mare parte din Europa se conformează și îi face pe plac lui Putin. Gazul va fi plătit în ruble

Aproape jumătate dintre cele 54 de întreprinderi străine, care au încheiat un contract de furnizare de gaze naturale cu gigantul rus Gazprom au deschis un cont în ruble la Gazprombank. Anunțul a venit chiar de la Moscova și îi aparține viceministrului rus Alexandr Novak, citat de AFP. ”După cifrele mele, aproximativ jumătate au deschis deja în banca noastră conturi speciale – în devize şi în ruble – care permit viramentul în devize, conversia în ruble şi plata gazelor naturale furnizate în ruble”, precizează oficialul rus.

Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat duminică că livrarea sa de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, a fost de 44,1 milioane de metri cubi (mcm), în creştere de la 43,96 mcm, relatează Reuters.

O cerere de furnizare de gaze prin intermediul unui alt punct de intrare important, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina, a mai precizat Gazprom. Cantitatea este, însă, mai mică decât cea înregistrată la începutul lunii mai, care a fost de 95,8 mcm înainte ca Ucraina să oprească un punct de tranzit din cauza războiului.

La polul opus, Polonia renunță la colaborarea tradițională, de zeci de ani, cu țara vecină, Rusia. Polonia încheie relaţiile energetice cu Rusia, după 30 de ani de colaborare, anunţă ministrul polonez al luptei împotriva schimbărilor climatice, Anna Moskwa, citată de presa internațională. ”Polonia denunţă acordul interguvernamental privind gazul din 1993 referitor la (gazoductul) Yamal”, a scris Anna Moskwa pe Twitter.

Anterior, Rusia întrerupsese livrarea de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, la sfârşitul lunii aprilie, pentru că aceste două țări nu efectuaseră plăţi în ruble, o decizie pe care liderii UE au descris-o la acea vreme drept ”şantaj” din partea Moscovei.

Ultimul din acest zile,  care și-a dat acordul plăților în ruble este gigantul italian energetic ENI. Acesta a anunţat, marţi, că a decis să deschidă un cont în euro şi unul în ruble la Gazprombank.

Uniunea Europeană este principalul client al Rusiei şi caută, încă de la începutul războiului, să nu mai fie dependentă de hidrocarburi ruseşti, căutând, în continuare, soluții. Până la găsirea acestora, rămâne dependența să fie prelungită, în continuare.

Foto: Pixabay