International

O nouă generație de astronauți. China trimite cel mai tânăr echipaj în spațiu

O nouă generație de astronauți. China trimite cel mai tânăr echipaj în spațiu
sursa foto digi24

China trimite tineri în spațiu. Cel mai tânăr echipaj de astronauți chinezi din istorie a plecat joi spre stația spațială. Deschizând calea pentru o nouă generație de „taikonaut” care să promoveze în viitor ambițiile spațiale ale țării. Nava spațială Shenzhou-17, sau „Nava Divină”, și cei trei pasageri ai săi au decolat de pe o rachetă Long March-2F. De la Centrul de lansare a sateliților Jiuquan din nord-vestul Chinei.

La conducerea misiunii de șase luni s-a aflat fostul pilot al forțelor aeriene Tang Hongbo, în vârstă de 48 de ani. Care a participat la prima misiune cu echipaj către stația spațială în 2021.

China trimite cel mai tânăr echipaj în spațiu

Întoarcerea sa la avanpostul orbital Tiangong, sau „Palatul Celest”, a stabilit, de asemenea, un nou record. Pentru cel mai scurt interval între două misiuni spațiale ale unor taikonaut. Acest termen este inventat din cuvântul în chineză pentru „spațiu”. Sugerează o rotație mai rapidă a navei spațiale în anii următori. Tang, face parte din cel de-al doilea lot de astronauți din China. În 2010, a trebuit să aștepte mai mult de un deceniu înainte de a fi ales pentru zborul său spațial inaugural în 2021.

În schimb, colegii săi din echipajul Shenzhou-17, Tang Shengjie, 33 de ani, și Jiang Xinlin, 35 de ani, ambii călătorind în spațiu pentru prima dată. Aceștia s-au alăturat celui de-al treilea lot de astronauți ai Chinei în septembrie 2020.

China a demarat deja procesul de selecție pentru cel de-al patrulea lot de astronauți. Căutând candidați cu diplome de doctorat în discipline de la biologie, fizică și chimie la inginerie biomedicală și astronomie. De asemenea, pentru prima dată, procesul este deschis pentru solicitanții din Hong Kong și Macao. Primul și al doilea lot de astronauți au fost toți foști piloți ai forțelor aeriene, precum Tang. Care s-a înrolat în Armata Populară de Eliberare în 1995, la vârsta de 20 de ani.

Astronauți străini în misiunile chineze

Procesul de selecție și pregătire va începe în curând. Pentru astronauții străini care doresc să participe la zborurile comune către Tiangong, a declarat anul acesta un oficial de rang înalt. Acesta face parte din cadrul programului spațial cu echipaj uman al Chinei. Dar, deși China își prezintă eforturile de internaționalizare a misiunilor sale spațiale, programul său spațial are caracteristici chinezești distincte, cel puțin în cazul Tiangong.

Spre deosebire de Stația Spațială Internațională (ISS), condusă de NASA, unde limba de lucru este engleza, pe Tiangong se folosește doar chineza. Ceea ce face ca abilitățile de cunoaștere a limbii chineze să fie un criteriu cheie pentru participanții străini. Tiangong a devenit un simbol al încrederii crescânde a Chinei în eforturile sale spațiale. După ce a fost exclusă din programul ISS timp de decenii. Legislația americană interzice Chinei orice colaborare, directă sau indirectă, cu NASA. Tiangong, finalizat la sfârșitul anului 2022, poate găzdui maximum trei astronauți la o altitudine orbitală de până la 450 km și va avea o durată de viață operațională de peste 15 ani, conform Reuters .