Actual

O nouă palmă pentru România, după ce Austria a blocat aderarea în Schengen. Interesul principal la JAI e Ucraina

O nouă palmă pentru România, după ce Austria a blocat aderarea în Schengen. Interesul principal la JAI e Ucraina

Prima reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, după cea desfășurată în decembrie, la care Austria și Olanda au blocat intrarea României și Bulgariei în Schengen, a început joi în Suedia. Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a refuzat să răspundă întrebărilor privind aderarea României la Schengen, dar a vorbit despre „presiunea” care trebuie pusă pe Comisia Europeană pentru o pază mai bună a frontierelor.

Primul Consiliu JAI din 2023 nu are pe agendă aderarea Românei și Bulgariei la Schengen

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu figurează pe agenda reuniunii informale a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene din 26-27 ianuarie. Partea română va încerca însă introducerea subiectului pe ordinea de zi. Este prima şedinţă a miniştrilor de Interne și de Justiție din Uniunea Europeană, după reuniunea din 8-9 decembrie 2022, când România şi Bulgaria au fost împiedicate de Austria și Olanda să adere la spațiul european de liberă circulaţie.

Consiliul JAI are loc în capitala Suediei, țară care din 1 ianuarie și până în 30 iunie deține președinția Consiliului UE, iar reuniunea este una informală.

„Trebuie să punem presiune împreună”

Ministrul Austriac de Interne Gerhard Karner a refuzat să răspundă întrebărilor privind aderarea României la Schengen, dar a vorbit despre „presiunea” care trebuie pusă pe Comisia Europeană pentru o pază mai bună a frontierelor.

Consiliul JAI are loc sub egida preşedinţiei suedeze a Uniunii (începute de la 1 ianuarie) și este prima şedinţă a miniştrilor de justiție și interne din UE după reuniunea din 8-9 decembrie 2022, în cadrul căreia România a primit un vot negativ din partea Austriei.

Temele aflate pe agenda reuniunii

Prima zi a discuţiilor va fi dedicată afacerilor interne, în timp ce a doua zi se va concentra pe subiectele legate de justiţie.

Pe ordinea de zi a şedinţei figurează, conform site-ului preşedinţiei suedeze, teme precum migraţia şi azilul, lupta împotriva crimei organizate în era digitală (26 ianuarie), cooperarea judiciară şi lupta împotriva crimei organizate, urmărirea penală a crimelor internaţionale în Ucraina.

Ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode, preciza pe 18 ianuarie 2023 că aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv extrem de important pentru România şi că subiectul va fi luat în discuţie şi cu ocazia Consiliului JAI din 26-27 ianuarie, însă doar în marja reuniunii.

În privința migrației și azilului, conform informațiilor postate pe siteul Consiliului UE, se va discuta despre presiunea migraţiei ilegale către statele UE „printr-o cooperare eficientă cu ţările terţe în materie de returnare”.

De asemenea, miniştrii de resort sunt invitaţi să discute despre o componentă cheie a politicii UE în materie de migraţie – necesitatea unei returnări eficiente şi funcţionale.