Social

O parte dintre angajați se vor bucura de majorarea salariului! Sumele ajung la 4.600 de lei

datoria publica (sursă foto: Ziarul de Muscel)
sursa foto arhiva personala

Blocul Național Sindical (BNS) a adus în prim plan discuții cruciale cu privire la majorarea salariului minim în două sectoare economice cheie. Este vorba despre construcții și agricultură.

BNS propune o majorare semnificativă, urmărind să stabilească un salariu minim brut lunar de 4.600 de lei pentru angajații din domeniul construcțiilor.

Majorarea salariului în agricultură și construcții

În același timp, BNS cere un salariu de 3.500 de lei pentru muncitorii din agricultură.

Aceste propuneri sunt parte a demersurilor inițiate de reprezentanții BNS și sunt adresate Guvernului României, având drept scop protejarea veniturilor lucrătorilor din aceste două sectoare în contextul noilor reglementări legislative și fiscale.

BNS subliniază importanța adoptării unei Ordonanțe de Urgență pentru implementarea acestor majorări salariale. Lucrătorii din construcții așteaptă de mai mult timp o astfel de inițiativă din partea autorităților. Până acum au existat doar promisiuni și discuții preliminare.

Reprezentanții BNS insistă că aceste măsuri ar trebui să devină o prioritate pe agenda Guvernului. Mai ales dată fiind importanța covârșitoare a sectoarelor de construcții și agricultură în economia națională. De asemenea, se subliniază necesitatea unei modificări rapide a Legii 135/2022 în ceea ce privește sectorul agricol.

Este neclar ce se întâmplă cu facilitățile fiscale

În absența unor intervenții legislative, salariul minim prevăzut de lege ar putea ajunge în curând sub nivelul stabilit prin Hotărârea de Guvern la nivel național. Asta ar face prevederile legale inaplicabile. Adoptarea promptă a acestor măsuri este esențială pentru a preveni o posibilă scădere a salariilor nete în cele două sectoare și pentru a asigura o remunerare corectă și adecvată a muncii prestate de către angajați.

Blocul Național Sindical a subliniat importanța clarificărilor privind deducerea fiscală de 200 de lei aplicată salariului minim la nivel național. Situația acestei facilități fiscale rămâne încă neclară și generează incertitudini până la sfârșitul anului 2023. În lipsa unui act normativ care să reglementeze această situație până în octombrie, salariul minim net ar urma să înregistreze o creștere de 181 de lei începând cu 1 octombrie 2023. Astfel ar ajunge la suma de 2.079 lei. Urmând apoi să scadă cu 83 de lei începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel ajungând la 1.996 lei, conform informațiilor furnizate de BNS și citate de monden.ro.