Actual Lifestyle

O rachetă s-a prăbușit pe Lună, însă NASA spune că nava nu provine de pe Pământ. Foto

O rachetă s-a prăbușit pe Lună, însă NASA spune că nava nu provine de pe Pământ. Foto
Twitter

NASA a observat locul prăbușirii unei rachete misterioase care s-a izbit de partea îndepărtată a Lunii, în martie, lăsând în urmă un crater dublu.

Imagini noi, pozate pe 25 mai și distribuite de Lunar Reconnaissance Orbiter (program NASA) pe 24 iunie, au arătat craterul neobișnuit. Ciocnirea a dus la suprapunerea a două locuri de impact – un crater estic care are o lungime de 59 de picioare (18 metri) și un crater vestic care se întinde pe 52,5 picioare (16 metri).

Astronomii se așteptau la impact după ce au descoperit, la sfârșitul anului trecut, că o bucată neidentificată de gunoi spațial se afla pe un curs de coliziune cu Luna, dar „craterul dublu a fost neașteptat”, a spus agenția spațială într-un comunicat de presă.

„Niciun alt impact al corpului vreunei rachete nu a creat cratere duble pe Lună”.

NASA spune că două mase mari de la capetele rachetei ar fi putut cauza cele două cratere, dar acest lucru ar fi neobișnuit, deoarece rachetele uzate tind să aibă un motor greu la un capăt și un rezervor de combustibil gol, deci mai ușor, la celălalt.

Diferențele între urmele lăsate de rachetele „lumești” și noua descoperire

Conform datelor din 2016, de la Universitatea de Stat din Arizona, cel puțin 47 de corpuri de rachete NASA au creat „impacturi de nave spațiale” pe Lună.

„Trebuie să mărturisesc că am crezut, naiv fiind, că vor fi mai ușor de găsit și că vor fi fost localizate la scurt timp după impact”, a scris Bill Gray, astronomul care a descoperit primul obiect misterios și a alertat NASA în legătură cu eventuala lui coliziune, pe blogul său Project Pluto, unde folosește software-uri pentru a urmări obiectele din apropierea Pământului.

El a subliniat eforturile de a găsi amplificatorul pentru Apollo 16, pe care NASA l-a trimis pe Lună în 1972 pentru a studia cutremurele lunare, dar înainte ca propulsorul Apollo 16 să poată lovi Luna, NASA a pierdut contactul cu acesta. Locația impactului a rămas evazivă ani de zile.

„Găsirea unui mic crater printre hoardele de cratere nu este chiar atât de ușoară”, a scris Gray despre craterul Apollo 16, adăugând: „Acest crater a fost găsit la aproximativ șase ani după impactul celorlalte amplificatoare Apollo. În comparație cu asta, să trebuiască să aștepți aproximativ trei luni nu sună rău deloc.”

Până acum, nicio națiune care navighează în spațiu nu și-a asumat vina în legătură cu misterioasa rachetă, relatează Universe Today. „Deoarece originea corpului rachetei rămâne incertă, natura dublă a craterului poate indica identitatea acestuia”, a spus NASA într-un comunicat de presă.