Social

Octavian Jurma, epidemiolog: Nicio dovadă ştiinţifică că serul AstraZeneca are într-adevăr probleme

Octavian Jurma, epidemiolog: Nicio dovadă ştiinţifică că serul AstraZeneca are într-adevăr probleme

Autoritățile dau asigurări că situația epidemiologică este sub control în țara noastră, deşi ne confruntăm cu o nouă etapă de creștere a cazurilor de coronavirus. Este nevoie însă de un efort comun în respectarea măsurilor restrictive, dar și de continuarea vaccinării.

Nu avem motive să evităm vreunul dintre cele patru vaccinuri puse la dispoziție de Uniunea Europeană, spun specialiștii, care recomandă folosirea în continuare inclusiv a serului AstraZeneca.

O astfel de recomandare a făcut la Radio România Actualități și epidemiologul timişorean Octavian Jurma, invitatul „Apelului matinal” din această dimineață.

Nu este nicio dovadă ştiinţifică că serul AstraZeneca are într-adevăr probleme

Octavian Jurma, epidemiolog: Nu este nicio dovadă ştiinţifică că serul AstraZeneca are într-adevăr probleme. Deci am putea renunța la toate vaccinurile dacă orice incident care este la fel de frecvent în populația vaccinată ca în populația normală noi îl exacerbăm şi îl ataşăm în mod artificial ca să atacăm vaccinul.

Ne apropiem de acest prag de 70 de mii de vaccinări pe zi care este necesar ca să ajungem la celălalt prag de două milioane pe lună, astfel încât să putem avea la sfârșitul anului speranța că vom depăși 50% din populaţia vaccinată, însă va fi destul de dificil dacă nu începem să educăm populația, nu doar să comunicăm așa în stilul ăsta de marketing.

Sunt oameni care au fost expuşi la aceste mesaje antivaccinare

O să trebuiască să ajungem la cei care sunt sceptici și la sfârșit mai avem o populaţie de 30%, pe care o vedem peste tot, sunt oameni care au fost expuşi la aceste mesaje antivaccinare şi care au credința fermă că e mai periculos vaccinul. Este absurd, dar foarte multă credință nu ţine de raţiune.

Epidemiologul Octavian Jurma a mai precizat la Radio România Actualităţi că susține inițiativa Comisiei Europene de creare a unei adeverințe electronice COVID care să ateste că o persoană este sănătoasă.

El consideră că este bine să existe o practică unitară și general acceptabilă folositoare mai ales celor care vor să călătorească.