Lifestyle

Ofensivă editorială împotriva analfabetismului funcțional. Startul se dă în februarie 2023

Ofensivă editorială împotriva analfabetismului funcțional. Startul se dă în februarie 2023
bookzone.ro,revistavatra.org

Pentru a schimba situația dramatică în care se află cultura scrisă din România, Asociația Editorilor din România anunță un calendar de dezbateri și evenimente pentru 2023. Astfel, pactul pentru lectură va fi lansat pe 15 februarie 2023.

Asociația Editorilor din România, cea mai veche asociație profesională din mediul editorial, fondată în 1991 și care reunește cele mai importante edituri din România, este și organizatorul Salonului de Carte Bookfest, care are ediții în România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara) și în Republica Moldova (Chișinău).

Cât de mult ne ajută cititul

„Cititul este o activitate terapeutică şi intelectuală prin care omul își cultivă reflexele necesare pentru a relaționa în mod util cu cei din jurul său, dar și pentru a se orienta în cultura lumii. Studii ample au arătat că satisfacția economică a indivizilor este mai ridicată în rândul celor care au crescut cu o bibliotecă în casă, dobândind astfel reflexul de a citi”, se precizează în Comunicatul Asociației Editorilor din România.

Țara noastră ocupă ultimul loc în UE privind consumul de carte

Potrivit aceluiași comunicat, „conform statisticilor, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte. Cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri din comercializarea de carte, România este depășită de toate țările din Uniunea Europeană, fiind la o distanță astronomică de Germania, cea mai mare piață de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro”.

Pactul pentru lectură

Dată fiind situația, Asociația Editorilor din România (AER) reia semnalele de alarmă transmise de-a lungul timpului și, mai mult, are în vedere ca în acest an să deruleze un program susținut de dezbateri, dialoguri, conferințe de presă și să lanseze „Pactul pentru lectură”, la care sunt chemați să adere toți cei interesați de îmbunătățirea acestei realități dureroase, respectiv:

  • personalități ale lumii culturale contemporane,
  • decidenți politici și administrativi,
  • scriitori
  • cititori.

Demersuri ale AER pentru îmbunătățirea situației privind consumul de carte

Pentru 2023, Asociația Editorilor din România propune un calendar susținut al dezbaterilor pe teme actuale, precum și evenimente expoziționale de anvergură dedicate cărții, în mai multe orașe din țară, și în capitala Republicii Moldova, Chișinău.

Astfel:

  • Primul eveniment „va avea loc la Librăria Humanitas Lipscani (str. Lipscani nr. 42, București), pe 15 februarie 2023, dată declarată prin lege „Ziua Lecturii” și care riscă să fie, din nou, doar un trist prilej de a ne reaminti cât de îngrijorătoare sunt statisticile, fără ca această îngrijorare episodică să fie urmată de un plan concret de acțiune. Iată motivul pentru care, cu acest prilej, AER va lansa „Pactul pentru lectură”. La discuție vor fi invitați, în mod public, să participe politicieni, factori de decizie din ministerele de resort, profesori, specialiști în educație, jurnaliști, reprezentanți ai elevilor și părinților”.
  • Al doilea eveniment „este programat pe 27 martie 2023, iar tema va fi starea literaturii române de o parte și de alta a Prutului, în contextul sărbătoririi Zilei Unirii Basarabiei cu România pe 27 martie, și al eforturilor continue ale editorilor din România și Republica Moldova de a crea o piață comună a cărții de limba română, inclusiv prin intermediul Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău (programat în acest an în perioada 30 august – 3 septembrie)”.
  • Urmează „a treia întâlnire, care va avea ca punct de pornire sărbătorirea, la 23 aprilie, a Zilei Cărții și Drepturilor de Autor, și va încerca să aducă în fața publicului problemele specifice ale acestui domeniu, în special pirateria, concurența neloială și plagiatul, care au căpătat în ultimii ani accente dramatice”.
  • Calendarul dezbaterilor AER din acest prim semestru al anului 2023 se va încheia „în spațiile special amenajate la Salonul Internațional de Carte Bookfest de la București (24-28 mai, Romexpo). Pe agendă sunt discuții despre literatura pentru copii și importanța decisivă a lecturii în dezvoltarea lor; dezbateri despre corelația fatală dintre lipsa educației și sărăcie; prezentarea unui pachet de soluții punctuale, pe termen scurt, și de perspectivă, pentru ca România să revină în rândul țărilor care prețuiesc lectura, educația, performanța culturală”.

Dezbateri similare în țară

De asemenea, edițiile Bookfest din țară vor fi gazdă pentru dezbateri similare:

  • Bookfest Timișoara, ediția a X-a (30 martie – 2 aprilie 2023): Centrul Regional de Afaceri CRAFT;
  • Bookfest Târgu Mureș, ediția a VIII-a (29 septembrie – 1 octombrie 2023): Teatrul Național din Târgu Mureș (eveniment în curs de confirmare)
  • Bookfest Cluj-Napoca, ediția a X-a (5-8 octombrie 2023): Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Simion Bărnuțiu;
  • Bookfest Brașov, ediția a VII-a (19-22 octombrie 2023): Aula Universității Transilvania din Brașov, potrivit aer.ro.