Actual

Olanda anunţă oficial că susține România pentru aderarea la spaţiul Schengen. Doar Austria se mai opune

Olanda anunţă oficial că susține România pentru aderarea la spaţiul Schengen. Doar Austria se mai opune
foto: presidency.ro

Ambasadorii statelor membre UE au discutat joi despre extinderea spațiului Schengen și propunerea de intrare a Croației, României și Bulgariei în Schengen. Potrivit unor surse diplomatice, nici un stat nu s-a opus propunerii de admitere a Croației în zona fără controale la frontierele interne, spre deosebire de România și Bulgaria, confruntate cu opoziția Austriei. Astăzi, Guvernul condus de olandezul Mark Rutte a  anunțat într-o scrisoare adresată Parlamentului că Olanda susține aderarea la Schengen a României și Croației, dar are rezerve față de Bulgaria.

Olanda anunţă oficial că susține România pentru aderarea la spaţiul Schengen. Doar Austria se mai opune

„În scrisoarea adresată parlamentului, guvernul olandez își reiterează abordarea bazată pe merit în ceea ce privește aderarea la Schengen, subliniată de prim-ministrul Rutte în timpul vizitei sale recente în România. Aderarea poate avea loc numai dacă statul membru respectiv al UE îndeplinește toate cerințele pentru aderarea la Schengen. Acest lucru necesită o evaluare Schengen pozitivă și actualizată, condusă de Comisia Europeană”, precizează documentul.

„În conformitate cu poziția sa de lungă durată, Țările de Jos acordă, în acest context, o importanță deosebită și stării statului de drept în statul membru UE care dorește să adere la Schengen. La urma urmei, un sistem funcțional bazat pe statul de drept este esențial pentru cooperarea dintre statele membre ale UE și pentru buna funcționare a spațiului Schengen. În acest context, guvernul salută cele două evaluări pozitive recente ale Comisiei Europene privind Schengen și recentul raport MCV privind statul de drept în România”, mai punctează sursa citată.

„Rezultatul combinat al celor două misiuni de evaluare Schengen ilustrează faptul că România a continuat să investească în politica de frontieră de la precedenta misiune de evaluare Schengen a UE din 2011 și că pune în aplicare în mod corect legislația Schengen ulterioară. Cu toate acestea, punerea la dispoziție a unui număr suficient de personal de frontieră rămâne un domeniu important de atenție.

Recentul raport MCV al Comisiei privind România prezintă progresele înregistrate în domeniul statului de drept de la raportul precedent din iulie 2021. Cu toate acestea, raportul identifică, de asemenea, faptul că o parte dintre cele 20 de recomandări din cadrul MCV nu au fost îndeplinite. Guvernul olandez salută intenția guvernului român de a proceda la îndeplinirea celorlalte recomandări ale MCV și ale Comisiei de la Veneția”, mai arată arată sursa citată.

„Având în vedere cele două evaluări pozitive recente ale Comisiei Europene privind Schengen și progresele identificate în recentul raport MCV privind statul de drept în România, guvernul olandez este orientat spre viitor în ceea ce privește aderarea României la Schengen. Acesta va lua în considerare discuțiile parlamentare care vor urma în perioada premergătoare Consiliului JAI din 8 decembrie pentru a-și stabili poziția finală cu privire la această chestiune importantă”, mai anunță olandezii.

Aurescu, reacție la cald

La scurt timp după vot, ministrul de Externe a mulţumit omologul său prrintr-un mesaj pe twitter.

Olanda cu ochii pe Bulgaria

„Pentru România și Bulgaria, acest lucru înseamnă că este necesar un raport pozitiv al Mecanismului de cooperare și verificare, care să indice progrese semnificative în domeniul dreptului și al combaterii corupției.

Pentru Croația, se ia în considerare respectarea drepturilor fundamentale la frontieră. Pe baza informațiilor furnizate în rapoartele recente ale Comisiei Europene, guvernul Țărilor de Jos are o poziție pozitivă față de aderarea Croației și României la Schengen”.

„Cu toate acestea, în ceea ce privește Bulgaria, Țările de Jos consideră că viitorul Consiliu JAI este prea devreme pentru a lua o decizie cu privire la aderarea acesteia la spațiul Schengen. Acest lucru se datorează, în principal, preocupărilor în domeniul statului de drept și al corupției din Bulgaria, care ar putea afecta buna funcționare a spațiului Schengen și a gestionării frontierelor”, conchide Guvernul de la Haga.