Actual

Olandezii vin din nou în România pentru o nouă verificare. Maria Grapini vrea să reclame Olanda la Curtea Europeană de Justiție

Olandezii vin din nou în România pentru o nouă verificare. Maria Grapini vrea să reclame Olanda la Curtea Europeană de Justiție

 ”E momentul să spunem Bine ați venit!”, a declarat comisarul pentru afaceri Interne al UE, ieri după reuniunea Comisarilor pe tema extinderii Spațiului Schengen, referindu-se la România, Bulgaria și Croația. Cu toate acestea, contestarul principal rămâne în continuare Olanda. Europarlamentar român Maria Grapini se gândeşte să reclame Olanda la Curtea Europeană de Justiție.

Olandezii vin din nou în România pentru o nouă verificare. Maria Grapini vrea să reclame Olanda la Curtea Europeană de Justiție

O echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene, în calitate de coordonatori, şi ai unor state membre, printre care şi Olanda se află în România pentru o nouă verificare a stadiului îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la spațiul Schengen.

Misiunea olandeză a venit la București la invitația României. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 21 octombrie că ministrul de Interne Lucian Bode l-a invitat în România pe omologul său olandez de Interne pentru a verifica îndeplinirea condițiilor de aderare la Schengen.

„Dacă Olanda nu acceptă de data aceasta, nu face rău numai României și Bulgariei, ci Uniunii Europene”

Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, a taxat dur poziția Olandei față de intrarea în spațiul Schengen a României și Bulgariei, poziție pe care o consideră lipsită de fundament și care dăunează nu doar României și Bulgariei, ci întregii Uniuni Europene.

            „Tratatul spune foarte clar ce trebuie făcut, regulamentele în baza tratatului, așa cum este regulamentul Schengen, spune de asemenea punct cu punct ce trebuie făcut, de către un stat membru, pentru a fi în Spațiul Schengen. Atât timp cât se face referire la altceva … Dacă Olanda nu acceptă de data aceasta, nu face rău numai României și Bulgariei, ci Uniunii Europene, că va crea euroscepticism exact pe ideea că se aplică dublă măsură”, a transmis Maria Grapini.

Europarlamentarul PUSL a făcut referire la rapoartele MCV invocate de Olanda pentru a-și justifica opoziția față de aderarea României la Schengen, însă, conform regulamentelor în vigoare, acest criteriu nu este prevăzut nicăieri.

Opoziția Țărilor de Jos față de intrarea României în Schengen creează și un prejudiciu financiar țării noastre, care ar putea chiar să se adreseze Curții Europene de Justiție, iar președintele României ar trebui să pledeze pentru cauza țării sale în Consiliul European.

            „Se poate intra în infringement cu un stat membru, prima fază și dacă în termenul dat nu revine la normalitate, atunci se poate ajunge la Curtea Europeană de Justiție. Același lucru poate să-l facă, dacă nu-l face Comisia Europeană, poate să-l facă statul membru, adică România și eu asta cer, fermitate din partea celor care ne reprezintă, în mod deosebit, în Consiliul European, adică domnul președinte, să vină cu argumente”, a subliniat Maria Grapini.