Social

Oliver Anghel, anunt detalii de ultima ora! Ce masuri au luat autoritatile din Suceava

O informație de ultimă oră acum despre măsurile pe care le iau autoritățile în Suceava: Armata română trimite un detașament pentru a se ocupa de decontaminarea și dezinfectarea căilor rutiere.

Ne amintim că, începând de ieri, comanda spitalului din Suceava a fost preluată de medici militari, aduși să schimbe lucrurile în bine.

Cu detalii a venit chiar purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, colonelul Oliver Anghel, pentru Rador:

Realizator: Bună ziua. Mulțumesc pentru timpul acordat. Dați-ne detalii în primul rând despre această echipă trimisă de Ministerul Apărării, domnule Anghel. S-au instalat? Începe treaba acolo la Spitalul Județean din Suceava?

Ministerul Apărării a trimis chiar de ieri o echipa managerială compusă din patru militari

Oliver Anghel: Bună ziua. Da, într-adevăr, Ministerul Apărării a trimis chiar de ieri o echipa managerială compusă din patru militari și aici mă refer la doi medici, colonelul medic Derioiu Daniel și locotenent colonelul Dinu Chioralia, care vor asigura practic managementul din punct de vedere medical și operațional; de asemenea, doi alți specialiști militari, doi ofițeri de stat major îi vor sprijini în demersurile lor.

În acest moment echipa Ministerul Apărării Naționale este în Spitalul Județean de Urgență și evaluază și analizează toate procedurile care vor fi implementate, care s-au desfășurat până acuma și care vor fi implementate de acum încolo ca această situație dificilă în care se află Spitalul Județean Urgență să revină la normal.

De asemenea, un detașament de 70 de milioane de la Batalionul 202 apărare CBRN din Huși au sosit de astăzi la în municipiul Suceava. Aceștia vor executa misiune de decontaminare a terenului și a zonelor adiacente din preajma Spitalului Județean de Urgență și totodată vor sprijini și autoritățile locale pentru decontaminarea principalelor căi rutiere din municipiu.

Nu în ultimul rând aș vrea să spun că în sprijinul Spitalului Județean de Urgență din Suceava Ministerul Apărării Naționale a dispus ca la această unitate să ajungă 4 izolete din cele 15 izolete achiziționate de minister prin Spitalul Militar de Urgență din Iași; de asemenea, 10.000 de comprimate de cloramină vor fi trimise la spital pentru a ajuta la decontaminarea spațiilor și totodată colegii de la Spitalul Militar de Urgență din Iași vor fi pregătiți să preia cazuistica non COVID de la Spitalul Județean de Urgență din Suceava.

Realizator: Asta înseamnă că toți pacienții din Suceava care au alte afecțiuni, care nu sunt infectați cu noul tip de coronavirus vor fi trimiși automat la Spitalul Militar din Iași pentru a fi tratați?

Oliver Anghel: Vor fi redirecționați spre Spitalul Militar din Iași, da.

Realizator: Toți?

Oliver Anghel: Cu siguranță, cu siguranță, cei care nu sunt suspecți și nu au fost contaminați cu acest virus.

Realizator: Ştiu că şi medicii militari epidemiologi vor acorda, în acest context, ajutor direcțiilor de sănătate publică. Dați-ne detalii!

Oliver Anghel: E adevărat. Specialişti de la… din cadrul spitalelor militare, din cadrul MApN, şi nu numai, pentru că unităţile militare au personal medical, aceştia vor sprijini direcţiile de sănătate publică, pentru triaj epidemiologic, pentru realizarea acestor triaje epidemiologice.

De asemenea, la frontiere, colegii noștri care sprijină Poliția de Frontieră, în punctele de trecere a frontierei sunt și echipe care ajută la acest triaj epidemiologic pentru cetățenii care se întorc în România, și nu numai la punctele de trecere a frontierei, sunt și la alte spitale civile din țară care… unde am și sprijinit cu echipament, cu corturi, pentru a se realiza aceste zone de triaj – înainte de a intra în facilitatea medicală, să treacă printr-o zonă de triaj, făcută de militarii români.

Realizator: Vorbeaţi despre cele cinci izolete, dacă nu greșesc, patru izolete, îmi cer scuze, produse în România, din cele 15 achiziționate de minister. În perioada următoare, când mai exact, ar urma să vină și restul?

Oliver Anghel: Ministerul a achizionat într-adevăr 15. Aceste patru au fost trimise pentru Spitalul Județean de Urgență.

Realizator: Aha, iar restul urmează să fie redirecționate către alte zone ale țării?

Oliver Anghel: Şi la alte unități medicale care au nevoie de aceste echipamente militare. Aș mai vrea să menționez, dacă îmi permiteți, pe lângă aceste misiuni, militarii români desfăşoară o varietate de alte misiuni care vin în sprijinul și care sprijină efortul național pentru combaterea și prevenirea acestui virus.

Aseară, pe Baza 90 din Otopeni, a sosit o aeronavă a Forţelor Aeriene Române, un C 27 J Spartan care a adus, din Turcia, echipamente de protecție, mai exact aproximativ 100.000 de măşti protecție de tip FFP2 şi FFP3, care vor ajunge la personalul medical din teritoriu, din ţară și totodată și la echipajele mixte, compuse din militarii români şi forţele MAI care execută, ştim foarte bine, misiunile în stradă, misiuni în comun, pentru a implementa măsurile impuse de autorităţi, în aceste momente.

Realizator: Mulțumesc tare mult, domnule Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, alături de noi în direct!