Social

OMS vrea un moratoriu asupra celei de-a treia doze de vaccin până la sfârşitul lunii septembrie

OMS vrea un moratoriu asupra celei de-a treia doze de vaccin până la sfârşitul lunii septembrie

Şeful Organizației Mondiale a Sănătății a cerut, miercuri, un moratoriu asupra administrării celei de-a treia doze, de consolidare, din vaccinurile anti-COVID. Se dorește acest lucru pentru a le putea pune la dispoziţia ţărilor care nu au reuşit să imunizeze decât o foarte mică parte a populaţiei lor, scrie Agerpres.

„Trebuie urgent să inversăm (distribuirea) dozelor: de la o majoritate a vaccinurilor care merg în ţările bogate la o majoritate care să meargă în ţările sărace”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ghebreyesus a adăugat că moratoriul ar trebui să dureze cel puţin până la sfârşitul lunii septembrie.  Declaraţia a fost făcută în timpul unui briefing de presă al OMS la Geneva.

Şeful agenţiei ONU denunţă de luni de zile inegalitatea vaccinării, în timp ce analizele arată că numai 1,5 persoane din 100 în ţările sărace au primit o doză de vaccin.

Germania şi Israelul au anunţat campanii pentru o a treia doză

Tedros Ghebreyesus a reacţionat la faptul că Germania şi Israelul au anunţat campanii pentru o a treia doză, pentru vaccinurile ce necesită două doze iniţiale, aşa-numita „booster dose”, doză de consolidare.

În mai, a fost o provocare lansat şeful OMSo: vaccinarea a 10% din populaţie în toate ţările lumii până în septembrie.

„Pentru a ajunge acolo avem nevoie de cooperarea tuturor, în special a câtorva ţări şi companii ce controlează producţia globală de vaccinuri”, a subliniat dr. Tedros.

El a chemat în special grupurile farmaceutice să promoveze sistemul Covax, un sistem internaţional creat pentru a încerca să lupte împotriva inegalităţii vaccinărilor şi să ajute 92 de ţări sărace să îşi imunizeze populaţiile.

Deocamdată, Covax nu îşi poate îndeplini misiunea din cauza insuficienţei dozelor şi a reuşit să distribuie doar o mică parte din ceea ce a fost planificat iniţial.

Din cele 4 miliarde dintre dozele injectate în lume, 80% au mers în ţări cu venituri ridicate şi medii, în timp ce acestea reprezintă mai puţin de 50% din populaţia lumii.