Lifestyle

Operația de micșorare a stomacului. Recomandările medicului specialist

Operația de micșorare a stomacului. Recomandările medicului specialist

Dr. Florin Turcu, medic primar Chirurgie generală, cu competențe în Chirurgie laparoscopică, ne explică despre modul în care decurge o operație pentru micșorarea stomacului, precum și despre vârsta ideală la care se poate face această intervenție chirurgicală.

Cât durează o operație de micșorare a stomacului

Aceasta „nu trebuie să dureze mai mult de trei ore, depinde de distribuția țesutului adipos”, a explicat medicul Florin Turcu.

„Toate intervențiile chirurgicale la pacienții care suferă de obezitate morbidă sunt realizate pe cale laparoscopică”, a spus ulterior medicul.

„Este foarte important ca pacienții să știe că recuperarea fizică este rapidă, dar în ceea ce privește restabilirea siguranței digestive, aceasta necesită o perioadă de cel puțin trei săptămâni de zile”, a spus Florin Turcu, precizând că pacienții trebuie să respecte recomandările medicilor, în caz contrar se pot expune unor riscuri post-operatorii.

„În primele zece zile de la operație, pot mânca orice este lichid. Se continuă cu o dietă care se bazează pe supe, creme. De abia după 21 de zile, pot să avanseze spre o dietă normală, trecând prin faza de piure, alimente moi. De exemplu, pacienții pot mânca pește după 20 și ceva de zile de la intervenția chirurgicală”, a explicat medicul.

„De regulă, la trei ore de la intervenția chirurgicală, pacientul este îndemnat să se ridice din pat, să bea apă”, a mai spus acesta.

Vărsta optimă pentru operație

„Ca recomandare generală, este adresată vârstelor extreme. Ne referim aici în primul rând la persoanele care debutează în viața adultă. Persoanele tinere, 18 – 25 de ani, au ca primă recomandare de tratament o astfel de intervenție chirurgicală, pentru că este o operație fiziologică, se adresează doar unui singur organ: stomacul.

Pe care noi îl facem mai mic prin această metodă laparoscopică. Volumul stomacului se reduce. O bună parte din stomac, 80 la sută, este excizat, rezecat. Dar această intervenție chirurgicală se realizează prin păstrarea și anatomiei și fiziologiei stomacului”, a explicat Florin Turcu, potrivit dcnews.ro