International

Operație pe creier, realizată cu inteligența artificială. Cum va arăta viitorul medicinei

Inteligența Artificială Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto Playtech.ro

La o universitate din Londra, chirurgul stagiar Danyal Khan participă la o operație simulată. În timpul căreia este asistat de un flux video în timp real, așa cum se întâmplă de obicei în chirurgia cerebrală. Dar ceea ce este nou aici este faptul că imaginile sunt analizate de inteligența artificială. Pentru a-l ajuta pe Khan să înțeleagă mai bine ceea ce vede.

Sistemul de inteligență artificială este în curs de dezvoltare la University College London (UCL). Acesta evidențiază structurile sensibile sau critice din creier.

Inteligența artificială în medicină

Neurochirurgul Hani Marcus crede că AI are potențialul de a face operațiile pe creier mai sigure și mai eficiente.  „Așadar, sunt foarte optimist. Pe termen mediu și lung, inteligența artificială va ajuta mulți chirurgi să facă multe operații mai bine.” a spus neurochirurgul.  Marcus spune că inteligența artificială a analizat înregistrările video a peste 200 de operații de tumori ale glandei pituitare. Astfel, a obținut o experiență de aproximativ 10 ani într-o fracțiune de timp.

Aceste cunoștințe înseamnă că AI poate acum nu numai să ajute la navigarea către zona corectă a creierului, ci și să știe ce ar trebui să se întâmple în orice etapă a procedurii. Ceea ce îl face un ajutor valoros pentru instruire.

Sprijin pentru medici

„Așadar, ceea ce încercăm cu adevărat să facem este să aplicăm AI sau inteligența artificială pentru a sprijini chirurgii. Care operează tumori cerebrale la baza creierului. Practic, acest lucru presupune să antrenăm inteligența artificială cu sute de videoclipuri. Spunându-i, dacă vreți, ce structuri sunt și apoi, la un moment dat, pe parcursul acestei perioade, inteligența artificială devine ea însăși foarte bună la recunoașterea lucrurilor. Și este capabilă să sprijine alți chirurgi care sunt poate mai puțin experimentați. Sfătuindu-i ce trebuie să facă în continuare.” a spus Hani Marcus.

Sophia Bano, profesor asistent de robotică și inteligență artificială, explică cum ar putea arăta acest lucru într-o operațiune reală. „Pot exista scenarii în care clinicienii, fără să vrea, se află foarte aproape de o structură foarte critică. Cum ar fi nervul optic. Orice deteriorare sau o ușoară presiune în plus asupra nervului optic, poate avea complicații pe termen lung pe partea pacientului. Așadar, tot acest instrument va alerta chirurgul în timpul procedurii dacă există vreun risc de complicație potențială. Astfel încât acesta să se poată recalibra în timpul procedurii.” a explicat Bano.

Instrument bun pentru formare

Khan, care a fost, de asemenea, implicat în dezvoltarea software-ului care îl ajută acum să învețe, spune că sistemul de inteligență artificială a fost un instrument valoros în formarea sa. De asemenea, acesta i-ar putea oferi îndrumare pas cu pas în timpul unei proceduri. Adică, similar cu a avea un chirurg senior care stă deasupra umărului tău.

„Cred că, pe măsură ce progresez ca chirurg, ar putea exista etape în care să mă întreb, știți, am făcut destul de mult dintr-o anumită parte a procedurii și ar trebui să trec mai departe? Și, de fapt, având acest fel de asistent în fundal ca o asigurare la care să mă uit și să spun: Ei bine, da, de fapt, în acest stadiu, din sutele de videoclipuri ale experților pe care acest algoritm le-a vizionat, experții ar începe probabil să treacă la următoarea fază. Este o dublă verificare utilă.” a explicat Khan. Potrivit UCL, sistemul ar putea fi gata să fie utilizat în sălile de operație în termen de doi ani, conform Yahoo .