Știri pe scurt

Operaţiunea Atlantic Resolve! Joe Biden a decis că este necesară o consolidare a rezerviştilor în armata americană din Europa

foto EPA Yuri Gripas prin Agerpres
sursa foto EPA Yuri Gripas prin Agerpres

În vederea unei consolidări a NATO în Europa, Joe Biden la peste 500 de zile de începutul Războiului rus în Ucraina, a decis că este necesară o întărire a rezerviştilor în armata americană de pe continent.

„Consider că este necesar să creştem prezenţa Forţelor Armate ale Statelor Unite în vederea unei bune desfăşurări a Operaţiunii Atlantic Resolve”, a scris şeful statului american într-un document publicat joi de Casa Albă.

Operaţiunea Atlantic Resolve, desfăşurată de Washington şi aliaţii săi din 2014, „permite testarea dispozitivelor de coordonare şi mobilitate militară între ţări europene”, preciza în 2020 Statul Major francez, la debarcarea unei nave americane în portul La Rochelle. Potrivit acestui ordin, semnat de către Joe Biden, pot să fie mobilizaţi până la 3.000 de rezervişti. În ordin nu se precizează când urmează să fie desfăşuraţi rezerviştii în Europa şi nici unde, subliniază site-ul.

În vederea consolidării NATO – înainte de războiul dintre Moscova şi Kiev, 8.500 de militari americani se aflau în Europa. Potrivit Politico, după începutul războiului, 20.000 de milittari suplimentari au fost desfăşuraţi în diverse ţări în Europa.