Actual

Opinie. Problemă ca-n bancuri la Spitalul Alexandrescu din Capitală. Nimeni nu s-a gândit să deschidă ușa la salon

Opinie. Problemă ca-n bancuri la Spitalul Alexandrescu din Capitală. Nimeni nu s-a gândit să deschidă ușa la salon
Sandra Sălăgean
Un copil internat pentru tratarea unor arsuri în Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, a fost fotografiat de mama lui în timp ce dormea pe jos, în salonul spitalului. Motivul invocat de „o asistentă care a dorit să-și păstreze anonimatul” este că micuțului îi este prea cald în salon, încăperea nefiind dotată, spune părintele, cu aer condiționat.
August 2019, Spitalul Grigore Alexandrescu, înainte de pandemie, poze făcute la inaugurarea secției renovate de arși.

Sandra Salagean

Sandra Salagean

Azi, iulie 2022, văd că aceeasi presă care susține că militarii transforma copiii în „mașini de ucis” (AICI) susține și ca doctorul Ulici își bate joc de copii, unul dintre micuți fiind fotografiat cum doarme pe jos, în salon, din cauza căldurii.
În august 2019, așa cum se vede în poze, eram îmbrăcată destul de bine. Era dimineata, ora 9 parcă, temperaturile erau plăcute. În interior era chiar răcoare. N-aș vorbi cu păcat niciodată, mai ales în contextul în care e implicat și un copil, și nu pot să nu dau gălăgia asta mai încet.
Doctorul Ulici și-a dovedit valoarea de-a lungul anilor în acest spital. Îi doresc să rămână neschimbat, atât din punct de vedere al caracterului și meseriei, cât și a funcției.
Știu și ce interese sunt, le poate ghici oricine cu ușurință. Mai ales dacă face o comparație cu Marie Curie, unde n-a existat o coloană ca a ortopedului Ulici.
Amintiți-vă, printre altele, că spitalul G. Alexandrescu a făcut dreptate miilor de părinți cu copii plecați din Maternitatea Giulești infectați cu stafilococ auriu. Aia nu a fost o problema spontană, dar e important că s-a oprit când spitalul asta a decis: să se ia la trântă cu sistemul și să raporteze.
N-am nicio prietenie cu dl Ulici. Desi am avut mai multe conversații de-a lungul anilor, un alt „defect” al său este că nu caută să lege prietenii cu jurnaliștii. Ne trateaza pe toți la fel, ca orice om anti-sistem – așa îmi place să cred.
Sa nu uitam că înainte de managerul Ulici a fost profesorul Dan Mircea Enescu, un OM pentru care am deosebit respect și care a pus bazele solide pe care se clădește astăzi.
Mi-l amintesc cum spunea, „cu tupeu” dacă îmi permiteți, în fața camerelor de filmat, la Colectiv, că așa arsuri n-a mai văzut. A băgat și el sistemul în corzi…
În imaginile prezentate este noua secție de ortopedie de la Gr. Alexandrescu, însă copilul era internat în secția de arși. Pentru lipsa AC-ului din salon, explicația e mai mult decât simplă. Potrivit celor care au descoperit acest subiect și care l-au contactat pe doctorul Alexandru Ulici, aerul condiționat lipsește din salon pentru protecția pacientului.  Mai mult, rezolvarea era simplă: să se deschidă ușa la salon.
– Există aer condiționat în saloanele secției de arși?
– Nu. Nici nu avem voie să montăm unități de aer condiționat în saloane unde sunt pacienți cu plăgi deschise. Ar exista riscul apariției infecțiilor… Aerul trebuie filtrat.
– Ne referim la aer condiționat centralizat, nu la aparate ca în apartamente.
– Dar în saloane există o temperatură acceptabilă, pentru că sunt răcorite indirect. Pe holuri sunt montate aparate de aer condiționat de 24.000 BTU.
– De ce nu este dotată secția de arși cu un sistem de climatizare centralizat, care să regleze temperatura, dar care să și sterilizeze aerul?
– Nu avem cum să montăm un astfel de sistem centralizat într-o clădire făcută în 2006. Dacă aș face acest lucru, s-ar pierde 30% din suprafață. Unu din două saloane ar dispărea. Noua clădire, al cărei proiect este gata, este prevăzută cu un astfel de sistem, dotat cu filtre UV și alte modalități de sterilizare a aerului.