International

Opinie The Guardian: De ce inteligența artificială este un dezastru pentru climă

Inteligența Artificială Sursa foto Playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Având în vedere isteria actuală cu privire la inteligența artificială, datele arată că a fost atins vârful așteptărilor exagerate. AI generativă, termenul politicos pentru ChatGPT și compania, și-a depășit scorurile. Acest lucru se potrivește cu previziunile febrile ale industriei de tehnologie. Potrivit cărora AI va fi transformatoare și va fi în curând omniprezentă.

Această exagerare a dat naștere la multe frământări cu privire la impactul său. Asupra ocupării forței de muncă, dezinformării, politicii etc. Și, de asemenea, la o serie de extrapolări anxioase cu privire la un risc existențial pentru umanitate.

Inteligența artificială și impactul asupra mediului

Toate acestea au rolul util, cel puțin pentru industria tehnologică, de a distrage atenția de la aspectele negative ale tehnologiei. Cu care ne confruntăm deja: neatenție, lipsă de responsabilitate și tendința de a „halucina” și multe altele. Și, în special, panica morală actuală înseamnă, de asemenea, că o întrebare cu adevărat importantă lipsește din discursul public. Ce ar face planetei o lume sufocată de această tehnologie? Ceea ce este îngrijorător, deoarece impactul său asupra mediului va fi, în cel mai bun caz, semnificativ. Și, în cel mai rău caz, ar putea fi cu adevărat problematic.

Cum așa? În principiu, pentru că inteligența artificială necesită o cantitate impresionantă de putere de calcul. Și, deoarece computerele necesită energie electrică. Iar GPU (unitățile de procesare grafică) necesare funcționează la temperaturi foarte ridicate. Și, prin urmare, au nevoie de răcire. Tehnologia consumă energie electrică într-un ritm colosal. Ceea ce, la rândul său, înseamnă emisii de CO2 pe scară largă. În legătură cu care industria este extraordinar de timidă. Lăudându-se în același timp cu utilizarea de compensații și alte șmecherii pentru a mima neutralitatea emisiilor de carbon.

Amprentă de carbon

Implicațiile sunt clare: realizarea visului industriei de a avea „inteligență artificială peste tot”. Așa cum a spus cândva șeful Google. Acest lucru ar duce la o lume dependentă de o tehnologie care nu numai că nu este fiabilă, dar are și o amprentă ecologică formidabilă. Care este și în creștere. Nu ar trebui să acordăm mai multă atenție acestui aspect?

Din fericire, unii oameni o fac și o fac de ceva vreme. Un studiu din 2019, de exemplu, a estimat amprenta de carbon a formării unui singur model lingvistic mare (LLM) timpuriu, cum ar fi GPT-2, la aproximativ 300.000 kg de emisii de CO2. Echivalentul a 125 de zboruri dus-întors între New York și Beijing. De atunci, modelele au devenit exponențial de mari și, prin urmare, amprentele de formare a acestora vor fi proporțional mai mari.

Dar instruirea este doar o fază din ciclul de viață al inteligenței artificiale generative. Într-un anumit sens, am putea considera aceste emisii ca fiind un cost de mediu unic. Ce se întâmplă, totuși, atunci când AI intră în funcțiune, permițând ca milioane sau poate miliarde de utilizatori să interacționeze cu ea? În limbajul industriei, aceasta este faza de „inferență”. momentul în care îi cereți lui Stable Diffusion să „creeze o imagine a lui Rishi Sunak care îl lingușește pe Elon Musk, în timp ce Musk scrie pe Twitter”. Această cerere declanșează imediat o explozie de calcul într-o fermă de servere îndepărtate. Care este amprenta de carbon a acestui lucru? Și a milioanelor de astfel de interacțiuni în fiecare minut. Ce va genera o lume a inteligenței artificiale omniprezente?, conform The Guardian .