Actual

Orașele cu cele mai mici prețuri. Care sunt tarifele pentru alimente

Orașele cu cele mai mici prețuri. Care sunt tarifele pentru alimente
sursa foto csid.ro

România este luată cu asalt de prețuri extrem de mari. Costul de trai a ajuns să fie extrem de ridicat. Oamenii se plâng de tarifele pe care trebuie să le plătească pentru diferite lucruri necesare. Cea mai mare creștere poate fi observată la nivelul alimentelor. De la legume și fructe la produse lactate.

Dar, există anumite orașe unde încă mai poți găsi produse la prețuri accesibile. Dar este vorba de micile orașe. În aceste zone, un drum la piață nu își va goli portofelul.

Orașele cu cele mai mici prețuri

Tarifele regăsite la alimente reprezintă o problemă pentru mulți români. Mai ales în cazul legumelor și fructelor proaspete, care sunt destul de scumpe. Dar, mai există unele orașe unde tarifele nu sunt atât de piperate. Spre surprinderea oamenilor, poți regăsi prețuri accesibile.

Acest lucru se întâmplă în orașele mai mici, precum Slobozia, Piatra Neamț sau Galați. În aceste locuri, există prețuri bune la legume și fructe, dar și la produsele lactate. Cu doar câțiva zeci de lei, poți cumpăra lucrurile de care ai nevoie.

Puterea de cumpărare

Dacă un drum la cumpărături în micile orașe nu te lasă fără bani în portofel, în alte zone este contrariul. În piețele din Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca, oamenii se sperie de prețuri.

Astfel, puterea de cumpărare a oamenilor din marile orașe scade semnificativ. Aceștia nu își mai permit să achiziționeze mai multe produse. Oamenii se rezumă la lucrurile strict necesare, pentru care scot o sumă destul de mare de bani din buzunar.

Producători locali

Anumite piețe oferă tarife foarte bune. Piața din Roman este plină de producători locali, care păstrează prețurile la un nivel acceptabil. Dar, cumpărătorii tot nu se înghesuie. Aceștia încearcă să-și gestioneze cât mai bine bugetul și să cumpere cele necesare. „Nu este un produs care să spui că se vinde bine. Omul cumpără puţin din toate. Ce are nevoie.” a explicat un producător local.

În orașele mici, prețuri sunt accesibile. Poți cumpăra cu 10-11 lei, un kilogram de cartofi, unul de roșii și încă unul de castraveți. Roșiile au prețuri cuprinse între 5 lei și 7,5 lei pe kilogram. Castraveții încep de la 3 lei, cartofii costă 3,5 lei, iar ceapa costă 4 lei. Perele pot costa până la 10 lei pe kilogram, în funcție de soi, iar prunele costă 3 lei pe kilogram. În plus, există posibilitatea de a discuta și a negocia cu comercianții.

Prețuri în Capitală

În orașele mai mari, oamenii au nevoie de un buget dublu pentru a cumpăra cele necesare. Mai exact, pentru un kilogram de roșii, unul de cartofi și unul de castraveți, bugetul necesar este de 21 de lei. În piața Obor, un kilogram de roșii costă în jur de 12 lei. De asemenea, ceapa galbenă se vinde cu 6 lei kilogramul. Pentru vinete și castraveți, oamenii trebuie să plătească în jur de 5 lei pe kilogram. Iar usturoiul românesc se găsește la prețul de 10 lei legătura.

Comercianții spun că aceste prețuri sunt datorate costurilor mari de producție. „Dacă anii trecuţi, cumpărau, să spunem, gogoşari cu sacul sau cu baxul, anul ăsta cam 5-6 kg, cam aşa e media. Li se par toate scumpe. Pentru noi iar, toate sunt scumpe. Benzină, motorină, curent, astea cu ce le produci? Că trebuie să le uzi săptămânal.” a explicat un producător.

Marile magazine oferă prețuri mai mici față de piețe. Pentru a cumpăra roșii, castraveți și cartofi, în marile magazine plătești cu 10 lei mai puțin, conform Observator .