International

Orientul Mijlociu, alt coșmar pentru Casa Albă. Întâlnire de gradul zero între Joe Biden și șeful statului israelian

sursă foto: Antena 3 CNN
sursă foto: Antena 3 CNN

Preşedintele american, Joe Biden, se va întâlni mâine în Biroul Oval cu șeful statului israelian, Isaac Herzog, pentru a reafirma angajamentul de neclintit al Americii față de securitatea Israelului, a anunțat Casa Albă.

Pe lângă întâlnirea cu Biden, Herzog va rosti un discurs pe 19 iulie în fața celor două camere ale Congresului Statelor Unite, pentru a marca 75 de ani de la fondarea statului Israel, în aceeași zi în care se va întâlni și cu vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris.

Bibi creează tensiuni. SUA nu le vrea

Însă vizita președintelui Herzog în Statele Unite va avea loc pe fondul distanțării dintre Administrația de la Washington și guvernul premierului Benjamin Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria țării, care a promovat o reformă controversată și tot mai contestată a justiției.

După interviul acordat în urmă cu câteva zile de președintele Statelor Unite, Joe Biden, rețelei CNN, în care era criticată actuala compoziție a guvernului israelian și chiar premierul Netanyahu în persoană, pe scena politică americană au apărut noi evoluții, care indică o puternică criză în relațiile cu statul Israel.

Evoluții îngrijorătoare

Elementul principal al acestei cotituri este reprezentat în principal de tendința de schimbare a regimului politic israelian în urma votării în Knesset, într-o primă lectură, a anulării principiului rezonabilității în funcționarea Tribunalului Suprem din Israel, dar și de recentele tulburări din teritorii, în cursul cărora evreii fundamentaliști au incendiat clădiri și mașini din câteva localități palestinene, fără ca autoritățile israeliene să ia cu adevărat măsuri împotriva lor.

O reevaluare dureroasă

Un cunoscut publicist american, Thomas Friedman, care scrie la cotidianul The New York Times, a publicat un articol conform căruia președintele Biden ia în considerare reevaluarea raporturilor dintre Statele Unite și Israel. Publicistul american este socotit unul dintre cei mai buni ziariști din lume și un apropiat al președintelui Biden, având deci acces la tot ce se discută la Casa Albă.

Demnitari israelieni de rang înalt au apreciat de altfel că articolul lui Friedman reflectă întru totul starea de spirit de la Casa Albă și de la Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Același publicist a apreciat totodată că, dacă într-adevăr relațiile americano-israeliene se vor modifica în viitorul apropiat, ele nu vor viza diminuarea ajutorului american acordat Israelului și nici cooperarea militară dintre cele două state, ci eventual sprijinul diplomatic furnizat Israelului în cadrul diverselor organisme internaționale, cum ar fi ONU sau Tribunalul Penal Internațional de la Haga.

În aceste cazuri, votul american nu va mai fi acordat cu promptitudinea de până acum. Au existat voci printre comentatorii politici israelieni care au declarat că nici interviul acordat de președintele Biden rețelei CNN și nici articolul din New York Times al publicistului Thomas Friedman n-au fost publicate întâmplător la datele respective.

S-a dat un semnal

Primul a fost făcut înaintea hotărârii în Knesset în primă lectură a proiectului de lege de anulare a principiului rezonabilității, cu dorința clară de a influența acest vot, iar al doilea după anunțarea rezultatului votului, ca un fel de avertizare înaintea celorlalte două lecturi ale proiectului în cauză.

Despre acesta opoziția israeliană consideră că ar putea ar fi momentul de cotitură în transformarea regimului politic israelian dintr-o democrație într-o dictatură, cu consecințe imprevizibile pentru existența statului Israel.