Social

Breaking: Otravă pe farfurii. Fructele și legumele sunt contaminate cu cele mai toxice pesticide, în cantități uriașe

Otravă pe farfurii. Fructele și legumele sunt contaminate cu cele mai toxice pesticide, în cantități uriașe
antenastars.ro

Potrivit unui raport publicat marți, 24.05.2022, contaminarea fructelor și legumelor produse în Uniunea Europeană cu cele mai toxice pesticide a crescut substanțial în ultimul deceniu, citează apnews.com. Studiul realizat de grupul Pesticide Action Network Europe afirmă că cetățenii europeni au fost expuși la o „creștere dramatică” atât a frecvenței, cât și a intensității reziduurilor de pesticide.

În ceea ce privesc pesticidele, UE are reguli stricte, iar cantitățile de reziduuri găsite în alimente trebuie să fie cât mai mici posibil și sigure pentru consumatori.

Până în anul 2030, ca parte a obiectivului său de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la zero până la jumătatea secolului, blocul celor 27 de națiuni vrea să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor.

Creștere dramatică a pesticidelor în fructe și legume din UE

Raportul „Fructul interzis” susține că utilizarea pesticidelor a crescut, de fapt, cu 8,8%, față de datele UE care arată o reducere cu 12% a pesticidelor mai periculoase în 2019, comparativ cu perioada 2015-2017.

Concluziile  raportului au fost contestate, însă, de un oficial al Comisiei Europene, spunând că, deoarece metodele de analiză s-au îmbunătățit, multe dintre substanțele raportate ,ca fiind cel mai frecvent găsite, nu erau detectabile încă din 2011.

În acest context, oficialul Comisiei Europene (care nu era autorizat să vorbească în public), a spus: „Acest lucru poate duce la o creștere aparentă a numărului total de constatări, care nu reflectă, totuși, o creștere a cantității reale de reziduuri de pesticide din alimente și nici o creștere a utilizării globale a pesticidelor”.

Cele mai periculoase pesticide aparțin așa-numitului grup de “substituție” pe care comisia l-a semnalat țărilor membre ca fiind problematic și ar trebui înlocuit cu substanțe mai puțin toxice. Unele dintre ele au fost legate de riscul de a dezvolta:

  • cancer
  • probleme cardiace
  • alte boli grave

Cercetătorii au spus: „Utilizarea celor mai periculoase pesticide din Europa este de fapt în creștere, nu în scădere. Legile sunt ignorate și consumatorii sunt expuși unui val în creștere de expunere la substanțe chimice”.

În analiza, pentru perioada 2011-2019, au fost incluse 97.170 de probe de fructe în total.

Începând cu o rată de contaminare de 18% în 2011, aceasta a crescut la 29% în 2019, creșterea medie a contaminării, în 9 ani, fiind de 53%

În timp ce fructele de kiwi erau aproape lipsite de aceste substanțe în urmă cu 10 ani, aproximativ o treime sunt acum contaminate, iar jumătate din toate cireșele eșantionate au fost contaminate, în 2019, comparativ cu anul 2011, când au fost contaminate doar 22% din acestea.

Militantul Salomé Roynel a spus: „Adesea, alimentele prezintă mai multe reziduuri din două sau mai multe dintre aceste substanțe toxice în același timp”. Acest lucru demonstrează în mod clar că regulile de substituție nu au fost niciodată implementate de statele membre și că acestea nu și-au îndeplinit responsabilitatea de a proteja consumatorii.”

Potrivit cercetării, jumătate din perele produse în Europa au fost contaminate cu până la 5 astfel de substanțe, iar cifra a ajuns la 87% pentru perele cultivate în Belgia.

Grupul a subliniat că țările membre ar trebui să interzică imediat cei mai toxici “12 candidați de substituire” și a cerut Comisiei Europene să se asigure că liniile directoare privind înlocuirea sunt revizuite în mod independent până la sfârșitul anului 2022.