Painea neagra! Sfatul Mihaelei Bilic: „Dacă nu vreți să vă îngrășați!”

Painea neagra! Mihaela Bilic, nutritionist, spulbera tot ce stiam pana acum. Intr-un mesaj aparut pe pagina sa de socializare, medicul explica cum este indicat sa mancam painea, in caz ca nu vrem sa ne ingrasam.

„Pâinea neagră îngrașă la fel ca și pâinea albă, ba chiar mai tare

Sunt foarte multe persoane care trăiesc cu impresia că pâinea neagră este prietena siluetei. Painea albă este acuzată de toate relele, iar cea neagră pusă pe un piedestal, uitând un lucru esențial: că e vorba tot de paine, adică un aliment de bază, ce trebuie să facă parte din dieta zilnică.

Painea neagra. Mihaela Bilic: Ce are diferit painea neagră?

O făină mai puțin rafinată, care conține nu doar miezul bobului de grâu, ci și o parte din înveliș (tărâțe). Miezul bobului înseamnă proteine (gluten) și amidon (glucide lente), iar tărâțele înseamnă fibre, minerale și vitamine.

Din păcate mineralele și vitaminele din cereale nu pot fi utilizate decât în procent de 10%. Cat despre calorii, 100g paine au în medie 240cal, indiferent de culoare. 

Painea neagră este de obicei mai densă și mai grea, deci 100g paine neagră ocupă un volum mai mic și pare mai puțină decât 100g paine albă. O chiflă albă și pufoasă are 25g, în timp ce o chiflă Graham are 35g, deși amândouă arată la fel ca dimensiune. 

Mihaela Bilic: Concluzia e simplă: Atenție mare la cantitate, dacă nu vreți să vă îngrășați!

Pâinea neagră are câteva grame de fibre în plus, dar și o densitate calorică mai mare. Atenție mare la cantitate, dacă nu vreți să vă îngrășați! O franzelă/baghetă are 400g, dar e umflată și pufoasă și pare multă, în schimb o pâine de secară are 500g și e cât doi pumni. Tăiați felia cat mai subțire, faptul că e neagră nu înseamnă că nu are calorii”, a scris medicul nutritionist pe pagina sa de Instagram.

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

5 ore ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

7 ore ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

9 ore ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

17 ore ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

18 ore ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

20 de ore ago

Parteneri

This website uses cookies.