Social

Până când se achiziționează vechimea în muncă? Este ultima șansă

Bani mai mulți la pensie legea pensiilor accize
sursa foto: arhiva companiei

Românii care nu au acumulat stagiul complet de cotizare la pensie au la dispoziție o oportunitate în acest an. Aceștia pot achiziționa vechimea în muncă necesară pentru a completa anii lipsă. Cu toate acestea, trebuie să țină cont că anul 2024 reprezintă ultima șansă pentru a beneficia de această posibilitate.

În luna august a anului 2023, guvernul a anunțat o prelungire până la finalul acelui an a opțiunii prin care românii își pot cumpăra vechimea în muncă. Cetățenii care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare pot achiziționa vechime până la data de 31 decembrie 2024.

Conform Legii Pensiilor din România, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Pentru a beneficia de o pensie completă, atât femeile, cât și bărbații trebuie să aibă un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Până când se achiziționează vechimea în muncă?

Cu toate acestea, această posibilitate nu este nelimitată. Cei interesați pot achiziționa vechimea în muncă pentru o perioadă de maxim 6 ani. Aceasta trebuind să fie anterioară încetării contractului de asigurare socială.

Legea prevede că pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români care nu sunt pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează celor care doresc să completeze stagiul de cotizare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă. Respectând vârsta standard de pensionare de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.

Oportunitatea se adresează exclusiv viitorilor pensionari, cei deja pensionați nefiind eligibili pentru această opțiune. Pentru a cumpăra vechime în muncă, românii trebuie să nu fi realizat un stagiu de cotizare în perioada supusă cererii. Condiția este valabilă atât în țară, cât și în alte state.

Cei care îndeplinesc aceste cerințe au la dispoziție mai multe opțiuni, cum ar fi plata unei asigurări retroactive pentru perioade consecutive sau neconsecutive, cu condiția ca durata cumulată să nu depășească limita de șase ani.

Costurile pentru achiziționarea vechimii în muncă variază în funcție de salariul minim brut. Anul trecut, aceasta a fost de 3.000 de lei lunar. În acest an, cu majorarea salariului minim brut la 3.300 de lei, contribuția la sistemul de pensii publice a crescut de la 750 lei la 825 lei lunar. Astfel, suma totală pentru un an de vechime achiziționată este de 9.900 de lei. Pentru durata maximă de șase ani, aproape 60.000 de lei, scrie fanatik.