Categories: Actual

Pandemia de coronavirus în lume. Financial Times titrează: „Covid-19 dovedește că globalizarea nu e moartă”

Pandemia de coronavirus continuă să facă victime pe plan mondial, agenția americană Bloomberg anunțând că numărul infectărilor se apropie de 24 de milioane, iar cel al deceselor de 821.000.

De asemenea, o nouă cale de contaminare pare a fi fost descoperită în China, unde virusul a fost descoperit în baia unui apartament vacant de multă vreme. Teste ulterioare au arătat că aerosoli conținând virusul pot urca prin țevi până la 10-12 etaje.

Pe de altă parte site-ul european Politico transmite o veste bună: vaccinul testat de firma americană Moderna a produs un răspuns imun puternic la adulți de peste 55 de ani, subiecții având la două luni de la a doua inoculare niveluri de anticorpi superioare pacienților vindecați de Covid-19. Eficiența unui vaccin la vârstnici constituie o problemă, deoarece sistemul imunitar își pierde din putere o dată cu înaintarea în vârstă.

Dar în editorialul său, ziarul francez Le Monde avertizează că pandemia a căpătat o fațetă geopolitică: „marile puteri s-au lansat într-o cursă frenetică pentru producerea primului vaccin contra Covid-19, existând riscul ca ele să sară etape. Abordarea unitară a UE este mai înțeleaptă”. OMS a înregistrat la nivel mondial peste 170 de proiecte pentru descoperirea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Din Regatul Unit, Financial Times titrează: „Covid-19 dovedește că globalizarea nu e moartă”. În ciuda restricțiilor de călătorie, „pe măsură ce oamenii și firmele se mută în online, frontierele naționale devin mai puțin relevante”. Amplificarea conectării digitale a oamenilor „facilitează circulația rapidă a ideilor, cea mai influentă dimensiune a globalizării”. O dovedește și „răspândirea pe cinci continente a protestelor Black Lives Matter”. „Anteriorul model de globalizare era nesustenabil și amplifica riscurile sistemice precum crizele financiare, schimbarea climei, inegalitatea tot mai mare și pandemiile”, conchide cotidianul financiar britanic.

Într-o analiză amplă, revista americană de politică externă Foreign Policy pledează pentru redeschiderea granițelor. Dacă acum e greu de imaginat un pericol mai mare pentru lume decât pandemia – cu zecile de milioane de infectări confirmate fiind probabil doar vârful aisbergului și cu PIB-ul mondial estimat a se prăbuși cu 5% -, „o amenințare și mai mare e ascensiunea naționalismului”, care la rândul său „riscă să submineze cooperarea internațională în chestiuni vitale cum ar fi nu numai sănătatea publică globală, ci și schimbarea climei și comerțul”. Guvernele „trebuie să schimbe urgent direcția și să adopte răspunsuri bazate pe cooperare, nu să se izoleze cu ziduri de restul lumii”. Poate chiar mai important, ele „trebuie să-și schimbe mesajul”. Lupta cu pandemia e „o problemă globală, nu una națională. Nici o țară nu va fi în siguranță cât timp virusul nu va fi adus sub control pretutindeni”, scrie Foreign Policy.

Daniela Popescu

Popescu Daniela este un jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Recent Posts

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

4 ore ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

5 ore ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

7 ore ago

Când intră alocațiile copiilor? Banii nu ajung înainte de Paște

Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…

10 ore ago

Tichete pentru activități casnice! Ce activități sunt plătite fără contract de muncă

Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau…

12 ore ago

Pietonii pot fi sancționați aspru! Amenzile ajung și la 1.700 de lei

Siguranța rutieră în Germania este reglementată prin norme strict. Încălcarea acestora poate duce la amenzi…

14 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.