Social

Paracetamolul-sirop, obiect de anchetă, după ce zeci de copii au murit într-o țară africană. Specialiștii au mai multe teorii

Paracetamolul-sirop, obiect de anchetă, după ce zeci de copii au murit într-o țară africană. Specialiștii au mai multe teorii

Piramidonul (având în componență substanța activă ”amidopirina”) a fost scos de pe piață cu mulți ani în urmă datorită unor ample studii care au arătat că prezintă efect cancerigen ridicat. Folosit împotriva febrei și a nevralgiilor, soarta piramidonului este similară cu cea a altor medicamente, care fie sunt scoase din uz, fie sunt foarte controversate (ex.: Aulin-ul sau foarte îndrăgitul Algocalmin).

După piramidon, a venit și rândul Paracetamolului să fie luat la analiză și acum există și un motiv deosebit de dureros: zeci de copii au murit după ce li s-ar fi administrat paracetamol soluție.

Paracetamolul, un pericol nevăzut, se întreabă specialiștii printr-o anchetă, după ce zeci de copii au murit într-o țară africană

Gambia, o țară în vestul Africii, a ordonat suspendarea vânzărilor tuturor mărcilor de sirop de paracetamol, în contextul în care guvernul investighează o presupusă legătură între acest medicament și moartea a zeci de copii mici.

Mai multe mostre de sirop au fost deja trimise în străinătate pentru teste aprofundate.

Decizie de ultimă oră

Reprezentanții guvernului din Gambia au emis un ordin marți, prin care importatorii și magazinele trebuie să suspende imediat vânzările tuturor mărcilor de sirop de paracetamol, în timp ce guvernul investighează o presupusă legătură între acest medicament și moartea a zeci de copii, potrivit Reuters.

Cum s-a ajuns aici

Săptămâna trecută, joi, șeful serviciului de sănătate al țării din Africa de Vest a declarat că a lansat această anchetă după ce, la sfârșitul lunii iulie, a fost detectată o creștere a numărului de cazuri de leziuni renale acute în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani.

În acest context, directorul serviciilor de sănătate din Gambia, Mustapha Bittaye, a declarat atunci că un număr de pacienți au început să se îmbolnăvească de probleme renale la trei până la cinci zile după ce au luat un sirop de paracetamol vândut pe plan local. Nu era încă clar dacă o anumită marcă de paracetamol, folosită de părinții din multe țări pentru a trata febra la copii, era investigată.

Și alte opinii, la polul opus

La polul opus, Autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor, cunoscută sub numele de Agenția de Control al Medicamentelor (MCA), a transmis anterior un comunicat. prin care menționa că nu există date suficiente pentru a justifica o interdicție generală a siropurilor de paracetamol, analgezicul folosit adesea pentru tratarea febrei la copii.

Mostrele trimise pentru evaluare trebuie să facă lumină în cazul dat. Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine și emite, la rândul ei, un punct de vedere.

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat atunci că dovezile nu indică paracetomolul ca fiind cauza, ci o origine infecțioasă, cum ar fi apa poluată. OMS a recunoscut însă că există multe întrebări fără un răspuns clar.

Este destul de neobișnuit pentru că se limitează la un singur grup de vârstă. În mod normal, vedem afectate diferite grupe de vârstă. De aceea încercăm să investigăm totul”, a declarat Sharmila Lareef-Jah, specialist în prevenirea bolilor la OMS în Gambia, citată de media.

Foto: doctorulzilei