Social

Părinții au dreptul la o deducere fiscală! Câți bani se dau

datoria publica (sursă foto: Ziarul de Muscel) datoriile
sursa foto arhiva companiei

Angajații români cu copii se pot bucura de o nouă facilitate financiară începând cu luna ianuarie 2024. Este vorba despre o deducere fiscală în valoare de 1.500 de lei oferite de către angajatori. Această deducere reprezintă o reducere a venitului impozabil al salariatului.

Deducerea are ca scop sprijinirea familiilor în accesul la creșe și grădinițe.

Cine beneficiază de o deducere fiscală

Noul program a fost implementat recent, având la bază propunerea membrilor UDMR. Programul vizează facilitarea situației financiare a părinților angajați. Cu toate acestea, beneficiul nu este extins la toți angajații cu copii. Pentru a beneficia de această facilitate trebuie îndeplinite anumite criterii specifice.

Potrivit comunicatului de presă al UDMR, pentru a beneficia de această deducere fiscală de 1.500 de lei, angajații trebuie să aibă un venit brut de cel puțin 4.500 de lei. Suma acordată trebuie să reprezinte maximum 33% din salariul brut al angajatului. Suma nu este supusă niciunei forme de impozitare.

Un aspect important menționat în comunicat este că, în cazul familiilor cu ambii părinți angajați, doar unul dintre aceștia poate solicita deducerea fiscală de 1.500 de lei. Totodată, angajatorii trebuie să respecte anumite reguli. Printre reguli se numără: limita de 5% din fondul total de salarii pentru sumele rambursabile oferite în cadrul acestui program.

Există condiții

„Este important de subliniat că suma plătită angajatului nu poate depăşi 33% din salariul brut al acestuia. Pe această sumă nu se datorează impozit pe venit, nici contribuţii de asigurări sociale sau de sănătate. Deducerea fiscală poate fi solicitată doar de unul dintre părinţi, iar în cazul în care părintele are mai multe locuri de muncă, trebuie să declare că nu a beneficiat de această facilitate la celălalt loc de muncă. În cazul companiei angajatoare, suma rambursabilă în acest scop nu poate depăşi 5% din fondul de salarii al întreprinderii”, a declarat Ödön Szabó, vicepreşedintele grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor.

Propunerea de sprijin pentru familiile din această lege pare să fi fost inițiată în Parlament încă din anul 2019. Cu toate acestea, a fost promulgată cu un an mai târziu și a devenit aplicabilă la 1 ianuarie 2024. Intrarea în vigoare a acestei legi face parte dintr-un set de măsuri menite să ofere sprijin familiilor.

„Scopul nostru este să ajutăm părinţii să revină pe piaţa muncii şi să uşurăm povara financiară a acestora legată de costurile de creşă şi grădiniţă ale copiilor. Este important ca aceştia să beneficieze de un mediu sigur, să înveţe în limba maternă şi în condiţii adecvate încă din primii ani de grădiniţă. Aşadar, vom continua să sprijinim orice iniţiativă care să servească binele familiilor şi să ajute la stabilirea unui echilibru între munca şi viaţa personală a părinţilor”, a mai spus  deputatul, potrivit romaniatv.net.