Social

Părinții copiilor cu handicap nu vor mai merge în faţa comisiei din doi în doi ani. Certificatele se prelungesc până la 18 ani

Părinții copiilor cu handicap nu vor mai merge în faţa comisiei din doi în doi ani. Certificatele se prelungesc până la 18 ani

Vești bune pentru părinții copiilor care au probleme majore de sănătate. Aceștia vor scăpa de drumurile repetate – și, de cele mai multe ori, dificile și obositoare – în fața comisiilor care stabilesc încadrarea în grad de handicap grav, pentru că, pentru multe dintre aceste afecțiuni, valabilitatea certificatelor de handicap se prelungește până la 18 ani. Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea care împreună cu colegul său, de la Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila au inițiat un Ordin comun care stabilește normele de aplicare și criteriile speciale în aceste cazuri .

Părinții copiilor cu handicap nu vor mai merge în faţa comisiei din doi în doi ani. Certificatele se prelungesc până la 18 ani

Până acum, părinții trebuiau să meargă, din doi în doi ani, în fața Comisiei pentru Protecția Copilului, pentru a obține certificatul de handicap grav, însă lucrurile se vor schimba în bine.

Astfel, vor fi stabilite normele de aplicare și criteriile speciale în aceste cazuri, mai scrie Gabriela Firea, iar decizia comisiei de a emite un certificat de încadrare în grad de handicap grav valabil până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani se bazează pe o serie de criterii biopsihosociale, toate fiind incluse în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Familiei.

Concret, în cazul în care unui copil cu dizabilități îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, adică doi ani, autoritățile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. Până acum, demersul de obținere a acestor certificate trebuia reluat de părinți din doi în doi ani, ceea ce știm că le crea reale probleme acestora”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.

În astfel de condiții, părinții nu mai sunt nevoiți să mai meargă în fața comisiei pentru protecția copilului, repetat, pentru a obține un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav, mai precizează Gabriela Firea.

”De acum încolo, părinții copiilor cu afecțiuni grave – precum boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale, tulburări cronice de metabolism și nutriție, amputații congenitale sau dobândite ale membrelor, boli ale structurii pielii, afecțiuni oncologice în perioada de urmărire post-terapeutică – nu mai sunt nevoiți să mai meargă în fața comisiei pentru protecția copilului, pentru a obține un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav”, mai precizează Gabriela Firea.