International

Paris, orașul luminilor sau orașul șobolanilor? La ce să ne așteptăm dacă plănuim o vacanță în Capitala Franței

paris sobolani (sursă foto: The Sun)
sursă foto: The Sun

„Locuitorii Parisului trebuie să învețe să trăiască cot la cot cu șobolanii”, este o declarație recentă a primarului din Capitala Franței. Anne Hidalgo are acum un „mesaj” pentru șobolanii care invadează Orașul Luminilor, scriu jurnaliștii de la POLITICO, cu ironie: „De ce nu putem fi prieteni?”.

După ani de zile petrecuți în lupta cu acești paraziți, administrația Hidalgo a anunțat săptămâna aceasta că intenționează să adopte o abordare diferită față de această situație dificilă și că va începe să încerce să obțină o stare de coexistență „mai pașnică” cu rozătoarele: „Cu îndrumarea primarului, am decis să formăm un comitet privind chestiunea coabitării”, a anunțat Anne Souyris, viceprimarul orașului, responsabil cu sănătatea publică, în timpul ședinței de joi, 8 iunie, a Consiliului din Paris. Ea a adăugat că acest grup va avea sarcina de a găsi metoda de tratare a șobolanilor care să se dovedească a fi în același timp „eficientă” și „nu insuportabilă” pentru parizieni.

Parizieni, „prieteni” cu șobolanii

Anunțul făcut de reprezentanții Primăriei implică o abatere de la planul anti-șobolani al orașului inițiat încă din anul 2017, o strategie de 1,7 milioane de euro care a presupus instalarea de coșuri de gunoi etanșe în tot orașul și utilizarea pe scară largă a otravei pentru șobolani în mii de operațiuni agresive de exterminare. Declarația lui Souyris a fost întâmpinată cu huiduieli din partea unor politicieni precum Geoffroy Boulard, primarul celui de-al 17-lea arondisment al orașului, care și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la „proliferarea șobolanilor” în oraș.

„Echipa lui Anne Hidalgo nu dezamăgește niciodată”, a scris Boulard, în mod ironic, pe pagina sa oficială de Twitter, exprimându-și neîncrederea față de abordarea „blândă” a problemei rozătoarelor. „Parisul merită mai mult”, continuă acesta în mesajul său. Dar asociațiile pentru drepturile animalelor, precum Paris Animals Zoopolis, au salutat alegerea echipei de la primărie în ceea ce reprezintă alegerea unei relații mai cordiale cu populația de rozătoare din oraș. „Metodele actuale sunt ineficiente și extrem de dure”, au scris reprezentanții grupului pe pagina lor de Twitter. „Înființarea unui grup de lucru care să se gândească și să experimenteze noi metode este esențială; susținem alte alternative decât controlul dăunătorilor”, mai notează aceștia.

Dăunătoare în adevăratul sens al cuvântului

Rozătoarele au fost responsabile de expansiunea ciumei bubonice care a dus la moartea a aproape jumătate din populația Parisului în secolul al XIV-lea, dar aceiași șobolani au reprezentat o „mană cerească” în timpul Asediului Parisului dintre anii 1870-1871, în timpul căruia au devenit o hrană de bază pentru locuitorii înfometați. Deși populația de șase milioane de șobolani din oraș a rămas relativ stabilă în ultimii ani, incidentele recent, când aceste rozătoare au atacat în grup gunoaie, au provocat temeri că problema s-ar putea înrăutăți.

Parisul nu este nicidecum un caz unic în ceea ce privește șobolanii, căci și autoritățile din alte orașe ale lumii au adoptat măsuri variate pentru a ține populațiile acestor dăunători sub control. La începutul acestui an, reprezentanții primăriei din New York au alocat suma de 3,5 milioane de dolari pentru o creerea unei „zone de excludere” a rozătoarelor care acoperă jumătatea nordică a Manhattanului. Conducerea orașului american mizează pe o strategie combinată de inspecții sanitare, capcane și renovări de clădiri pentru a rezolva problema rozătoarelor în cartiere precum Harlem, scriu cei de la POLITICO.