Actual

Paul de România, interviu la Paris, în așteptarea procesului. Ce a spus jurnaliștilor unei reviste din capitala Franței

Paul de România, interviu la Paris, în așteptarea procesului. Ce a spus jurnaliștilor unei reviste din capitala Franței

În aşteptarea procesului din data de 18 ianuarie, atunci când Justiția din Franța urmează să se pronunțe cu privire la extrădarea lui Paul de România, acesta a acordat un interviu în revista Marianne.

„Nu uita niciodată țara în care te-ai născut”. Paul de România şi-a adus aminte că s-a născut în Franţa şi a cerut azil

Paul de România a oferit un interviu exclusiv ziariștilor francezi, cărora le-a spus că a solicitat azil în Franța și denunțând o adevărată cabală judiciară. Cu puține dovezi însă, scriu reporterii francezi.

La 74 de ani, încă elegant, moștenitorul regelui Carol al II-lea a fost capturat la Paris vara trecută, după mai bine de optsprezece luni de fugă, scrie revista Marianne.

Când, în 17 decembrie 2020, în jurul orei 20.30, polițiștii din București i-au bătut la ușă, nu le-a deschis nimeni. Nepotul lui Carol al II-lea se afla deja la Lisabona. De acolo, a plecat în Franta.

„Ar fi fost periculos pentru mine să rămân în Portugalia”, spune în interviul dat Marianne, Paul din România.

„M-am născut în Franța, mi-am petrecut acolo toată tinerețea. Nu uiți niciodată țara în care te-ai născut”, spune Paul de România.

Autoritățile l-au căutat 18 luni, iar în 27 iunie 2022, jandarmii francezi i-au dat de urmă. Paul de România a fost reținut în plină stradă, lângă Galeriile Lafayette, în arondismentul 9 din Paris.

„Nu m-am ascuns!”, spune el. În decembrie 2020, trimite prin avocatul său un email ministrului francez de externe, Jean-Yves Le Drian, în care denunță „o decizie de natură politică” și cere „să rămână în Franța”.

„Nu mă ascundeam!“, spune septuagenarul. Ceea ce îl face să zâmbească pe generalul Marc de Tarlé, șeful Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenței, ai cărui jandarmi au dat de urma personajului: „Era căutat activ de poliția română. Cu siguranță nu era un fugar care își schimba zilnic ascunzătoarea, dar era un fugar. În plus, Quai d’Orsay nu i-a răspuns niciodată la solicitarea privind azilul.

În 18 ianuarie, Curtea de Apel din Paris trebuie să se pronunțe asupra cererii de extrădare din partea autorităților române. Speranțele lui de a primi azil în Franța sunt firave, mai scriu jurnaliştii francezi.

„Știu că sunt nevinovat”, a trâmbițat prințul. „Te-ai întoarce într-o țară ca să faci închisoare, când știi că ești nevinovat?, se întreabă el fără să-și ascundă teama de închisorile românești. „Aș putea fi pus lângă criminali foarte periculoși, care cine știe ce mi-ar putea face”.

Paul de România le-a mai spus jurnaliştilor francezi că presa este „plătită” pentru a-i face rău. Că verișoara lui, Margareta, custodele Coroanei, ar face orice pentru a-l „sabota”. Că Înalta Curte de Casație, care l-a condamnat, este „infiltrată”… Că i-a fost manipulat scorul de 0,5% la prezidențialele din 2000. Că Securitatea se ascunde în spatele accidentului pe care l-a avut pe o șosea din nordul Italiei. Și amintește că un raport recent al Comisiei Europene consideră că sistemul judiciar din România este încă deschis influenței politice. Cu toate acestea, Paul din România plănuiește să se întoarcă într-o zi la București pentru fiul său. „Când totul se va termina”, conchide Paul.