Actual Social

Pensionarii își vor primii banii înapoi odată cu pensia din luna februarie.Ministrul Budăi nu spune nimic de banii opriți în 2022

seniorii sursa foto: playtech.ro pensionari

„În februarie rezvolvăm problema”, a anunţat astăzi ministrul Muncii, Marius Budăi, explicând ce se întâmplă cu pensiile mai mari de 4.000 de lei, pentru care statul a reținut CASS de 10% în luna ianuarie, deși CCR a publicat pe 28 decembrie motivarea deciziei de neconstituționalitate a măsurii.

Pensionarii își vor primii banii înapoi odată cu pensia aferentă lunii februarie. Asigurările vin de la ministrul Marius Budăi

Marius Budăi, ministrul Muncii a declarat că taloanele nu au fost tipărite greşit şi a explicat că pensiile au fost calculate până în data de 10 decembrie, în timp ce decizia CCR a venit în data de 28 decembrie.

„Taloanele nu au fost tipărite greșit, au fost tipărite corect. Noi, ca să putem efectua plata pentru luna februarie, astăzi închidem toate socotelile, toate calculele pentru pensiile aferente lunii februarie. La fel, în data de 10 decembrie 2022 s-au închis aceste calcule urmând să trimitem către tipografie să tipărim cupoanele.

În situația aceasta, decizia CCR, venind ulterior în 28 decembrie, eu nu cred că cineva și-ar fi dorit să oprim plata pensiilor de ianuarie, să întoarcem cupoanele, să recalculăm și să plătim pe la sfârșitul lui ianuarie pensiile. Se plătesc pensiile pe ianuarie și în februarie se procedează conform deciziei Curții Constituționale.”, a declarat ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, ar fi vorba de aproximativ 30.000 de pensii pentru care statul a reținut CASS.

„Noi ca să putem să plătim cu data de 1, pensiile trebuie să le am calculate, cupoanele tipărite, trimise la Poștă, virați la sfârștiul lunii primii bani. Noi am calculat până în 10 decembrie, am avut cupoanele tipărite în 19 decembrie, decizia Curții a venit în 28 decembrie. Nu mai aveam cum din 28 până în 1 ianuarie să retragem cupoanele, să recalculăm și să facem astfel încât să nu punem în pericol plata pensiilor. Am mers cu plata pensiilor și în februarie rezolvăm problema”, a mai declarat ministrul Muncii.

Potrivit unor surse guvernamentale, oamenii își vor primii banii înapoi odată cu pensia aferentă lunii februarie. Dar nu se face nicio precizare dacă și când vor fi restituite sumele reținute lunar, pe parcursul anului 2022, în baza unei Ordonanțe de Urgență, declarată neconstituțională.