Categories: ActualSocial

Pensionarii își vor primii banii înapoi odată cu pensia din luna februarie.Ministrul Budăi nu spune nimic de banii opriți în 2022

„În februarie rezvolvăm problema”, a anunţat astăzi ministrul Muncii, Marius Budăi, explicând ce se întâmplă cu pensiile mai mari de 4.000 de lei, pentru care statul a reținut CASS de 10% în luna ianuarie, deși CCR a publicat pe 28 decembrie motivarea deciziei de neconstituționalitate a măsurii.

Pensionarii își vor primii banii înapoi odată cu pensia aferentă lunii februarie. Asigurările vin de la ministrul Marius Budăi

Marius Budăi, ministrul Muncii a declarat că taloanele nu au fost tipărite greşit şi a explicat că pensiile au fost calculate până în data de 10 decembrie, în timp ce decizia CCR a venit în data de 28 decembrie.

„Taloanele nu au fost tipărite greșit, au fost tipărite corect. Noi, ca să putem efectua plata pentru luna februarie, astăzi închidem toate socotelile, toate calculele pentru pensiile aferente lunii februarie. La fel, în data de 10 decembrie 2022 s-au închis aceste calcule urmând să trimitem către tipografie să tipărim cupoanele.

În situația aceasta, decizia CCR, venind ulterior în 28 decembrie, eu nu cred că cineva și-ar fi dorit să oprim plata pensiilor de ianuarie, să întoarcem cupoanele, să recalculăm și să plătim pe la sfârșitul lui ianuarie pensiile. Se plătesc pensiile pe ianuarie și în februarie se procedează conform deciziei Curții Constituționale.”, a declarat ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, ar fi vorba de aproximativ 30.000 de pensii pentru care statul a reținut CASS.

„Noi ca să putem să plătim cu data de 1, pensiile trebuie să le am calculate, cupoanele tipărite, trimise la Poștă, virați la sfârștiul lunii primii bani. Noi am calculat până în 10 decembrie, am avut cupoanele tipărite în 19 decembrie, decizia Curții a venit în 28 decembrie. Nu mai aveam cum din 28 până în 1 ianuarie să retragem cupoanele, să recalculăm și să facem astfel încât să nu punem în pericol plata pensiilor. Am mers cu plata pensiilor și în februarie rezolvăm problema”, a mai declarat ministrul Muncii.

Potrivit unor surse guvernamentale, oamenii își vor primii banii înapoi odată cu pensia aferentă lunii februarie. Dar nu se face nicio precizare dacă și când vor fi restituite sumele reținute lunar, pe parcursul anului 2022, în baza unei Ordonanțe de Urgență, declarată neconstituțională.

Adriana Coman

Recent Posts

Trump acuză imigranții străini că își fac o armată secretă. „Nu îi vom lăsa să ne ia țara”

Candidatul republican la președinție, Donald Trump, a făcut joi declarații controversate. Acesta a susținut că…

o zi ago

APIA a început să facă plățile! Crescătorii de animale primesc 322 de milioane de lei

Crescătorii de porci și păsări vor primi un sprijin financiar de peste 322 de milioane…

o zi ago

Prețurile carburanților rămân constante! Cât plătesc românii pentru benzină și motorină

Prețurile carburanților au rămas constante în ultimele două zile.  Românii plătesc același preț pentru un…

o zi ago

Noi creșteri salariale pentru bugetari în 2024! Câți bani primesc în plus

Guvernul oferă posibilitatea unor bugetari să-și mărească salariul de bază cu peste 50%. Alți bugetari…

o zi ago

Cod galben de vreme rea! ANM anunță ce zone sunt afectate

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vreme rea pentru mai multe…

2 zile ago

Pensiile pot fi înghețate! Avertismentul analiștilor

România se confruntă cu un avertisment serios din partea Comisiei Europene. Țara este în pericol…

2 zile ago

This website uses cookies.