Lifestyle

Ce este Pirola, noua variantă Covid? Face ravagii deja în multe țări

covid pirola (sursă foto: yalemedicine.org)
sursă foto: yalemedicine.org

Chiar dacă pare că amenințarea a trecut, Covid-19 este încă prezent printre oameni, la patru ani de la apariție. Iar acum, o nouă variantă face ravagii prin mai multe state ale lumii. Aceasta se numește Pirola, cunoscută în limbaj mai tehnic ca BA.2.86.

Pirola este acum o mutație a variantei Omnicrom. Apariția sa a dus ca în această perioqadă numărul de cazuri identificate să crească semnificativ. Acest lucru se întâmplă atât în Statele Unite, cât și în Europa.

Ce este Pirola, noua variantă Covid?

Echipa de la Agenția de sănătate din SUA vine acum mai multe recomandări pentru cetățeni. Li se indică să fie la zi cu vaccinurile și vaccinurile de rapel anual. În plus, și cele împotriva gripei ar fi acum foarte utile. Asta mai ales după ce acest virus pare să revină cu putere pe întreg globul.

Veștile rele nu se opresc aici. Căci nu doar varianta Pirola creează acum probleme pe Planetă. La momentul de față, pe Glob, predomină varianta Eris, o variantă a virusului ce are efecte destul de grave asupra omului. Aceste informații vin din partea specialiștilor în boli infecțioase de la Yale Medicine, din SUA.

Face ravagii deja în multe țări

Prima dată când varianta Eris a fost identificată este februarie 2023 în China. Apoi aceasta a apărut și în Statele Unite ale Americii, în luna aprilie. Pirola este cea mai recentă variantă, apărută chiar în această vară. Reprezintă o nou variantă a Omicron, una dintre cele mai puternice mutații ale COVID-19.

Pirola a fost detectată pentru prima dată pe data de 24 iulie, în Danemarca. După aceea, chiar din primele zile ale lunii august, au fost sesizate din ce în ce mai multe cazuri în Statele Unite ale Americii și în Canada.

„Este o îngrijorare că este în creștere, dar nu arată ca ceva care este foarte diferit de ceea ce a circulat deja în SUA în ultimele trei până la patru luni. Deci cred că asta este ceea ce îmi temperează îngrijorarea cu privire la această variantă, în acest moment”, a transmis Andrew Pekosz, profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Universitatea Johns Hopkins, citat de cancan.ro.

Nu există o amenințare

Oamenii de știință care au studiat noile mutații au ajuns la o concluzie clară. Majoritatea covârșitoare dintre ei au spus că este puțin probabil ca BA.2.86, adică Pirola, să provoace un nou val al pandemiei.

Ceea ce se întâmplă acum sunt doar cazuri izolate. Nu vom mai avea de a face cu un număr devastator de infecții severe și nici de un număr mare de deces. La baza acestei declarații comune stă tocmai imunizarea anti-Covid. Cercetătorii susțin că vaccinurile de abia cum își fac simțit efectul, căci s-a creat o imunizare colectivă. Astfel, noile vareiante de Covid apar, dar pot fi ținute sub control.