Social

Plafonarea prețurilor la energie rămâne în vigoare doar pentru anumiți români! Cine va plăti mai puțin la curent?

Facturi întreținere Sursa foto Adevarul
Sursa foto Adevarul

Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, politica de plafonare a prețului pentru energie ar putea fi în continuare în vigoare, dar numai pentru utilizatorii vulnerabili și pentru persoanele care nu vor putea să-și plătească facturile fără ajutor guvernamental.

Așadar, până în 2025, românii pot beneficia în continuare de programul de compensare și plafonare a prețului energiei, dar vor fi vizați doar cei mai vulnerabili consumatori cu venituri mici.

Comisia Europeană se opune ajutorului financiar

Guvernul României ar trebui să înceteze acordarea de subvenții și să utilizeze banii economisiți pentru reducerea deficitului, potrivit Comisiei Europene.

Marți, 4 iulie, s-a înregistrat o scădere a costului energiei electrice pe piața europeană, deoarece energia produsă de parcurile solare a început să intre în rețea în jurul prânzului.

Aceasta este situație tot mai des întâlnită pe măsură ce Europa se grăbește să construiască mai multe parcuri solare și să își diminueze dependența de combustibilii fosili. Potrivit datelor Epex Spot, prețurile intraday de marți, între orele 1-3 a.m., în Germania, una dintre principalele piețe de energie din Europa, au devenit negative.

Adrian Negrescu, consultat economic,  susține că, chiar dacă prețul ar putea fi mai mic pe piața liberă, firmele practică acum prețul maxim permis de guvern, deoarece plafonul de preț a fost stabilit inițial la un nivel relativ ridicat.

Ce face ANRE?

„Eu cred că eliminarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Să revenim la o piaţă liberă, în care companiile să concureze între ele pe poziţii economice normale, în a oferi clienţilor cel mai bun preţ din piaţă. În momentul de faţă, toate companiile, cu excepția Hidroelectrica, s-au dus cu preţurile până la maximul stabilit de autorităţi. Bineînţeles, pentru a face bani.

Pentru că dacă statul îţi impune un plafon mare, de ce să nu câştigi, nu? Publicul din România este captiv, din păcate, în aceste reţele de energie şi gaze. Aici este o problemă. Haideţi să lăsăm piaţa să se autoregleze, să nu mai intervenim cu bocancii în piaţă, cum facem în momentul de faţă în zona de producţie alimentară, pentru că nu facem altceva decât să distorsionăm mecanismele economice.”, a explicat Negrescu.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a precizat că a autorizat decontarea a 16,5 miliarde de lei pentru furnizorii de energie care au implementat măsuri de plafonare și compensare în facturi în baza Ordonanțelor de Urgență ale Guvernului 118/2021 și 27/2022.

Suma compensatorie a crescut cu 410,368 milioane de lei la data de 23 iunie 2023, comparativ cu cifrele comunicate anterior. Potrivit comunicatului de presă, 82 de firme au depus un număr total de 351 de cereri, dintre care 294 au fost aprobate, iar 57 au fost considerate neeligibile. Potrivit Daily Business, Ministerul Energiei a primit un transfer de 425,152 milioane de lei.

„În baza OUG 27/2022 (aprilie 2022 – aprilie 2023, regularizare noiembrie 2021 – martie 2022), 113 societăţi au depus 1.533 de cereri, fiind aprobate 1.185 cereri, dintre care 416 pentru clienţi casnici şi 769 pentru noncasnici. Au fost declarate neeligibile 46 cereri pentru clienţi casnici. Suma transmisă către Ministerul Energiei (pentru clienţi noncasnici) este de 742,529 milioane lei, iar cea transmisă către Agenţia Naţională de plăţi şi Inspecţie Socială (pentru clienţi casnici) de 24,297 milioane lei. La momentul prezentei informări se află în analiză 302 de cereri depuse în vederea decontării, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate”, precizează ANRE.