Actual

Plafonarea prețurilor la energie se face tot cu banii poporului. „Statul a luat banii de la cetățeni”

Plafonarea prețurilor la energie, sursa foto puterea.ro
sursa foto; arhiva companiei

Plafonarea prețurilor la energie în România continuă să ofere beneficii consumatorilor, în sensul reducerii facturilor. Cu toate acestea, experții din industrie atrag atenția asupra dezavantajelor asociate acestei măsuri. Participanți la conferința „Romanian Energy Market Conference”, inclusiv experți internaționali, au subliniat că intervenția statului pentru stabilirea prețurilor nu este justificată concret.

Critici dure au fost aduse Guvernului de către specialiștii din sectorul energetic, care subliniază că plafonarea tarifelor la energie are repercusiuni asupra bugetelor românilor. Aceștia sunt afectați de creșterea taxelor și a costurilor la alte produse și servicii.

Plafonarea prețurilor la energie are repercusiuni asupra bugetelor românilor

Experții internaționali au evidențiat că măsurile de plafonare a prețurilor în piața de energie din România generează efecte indirecte asupra populației, care se confruntă cu taxe în creștere și creșteri de prețuri. Ei au subliniat necesitatea unei piețe libere, care să se autoregleze și să ofere prețuri competitive.

„Statul a luat banii de la cetățeni (crescând impozitele și taxele), dar nu a achitat subvențiile către furnizori așa cum prevedea legea, alungând din țară companiile serioase și riscând să omoare companiile române de furnizare a energiei electrice (exemplul concret Electrica Furnizare)” au explicat experții Asociației Energia Inteligentă.

Specialiștii din sectorul energetic din Europa au evidențiat preocuparea legată de plafonarea prețurilor la energie. Conform opiniei lor, o soluție mai eficientă ar fi fost implementarea unui plafon al prețurilor doar pentru categoriile vulnerabile de consumatori. Aceasta ar fi oferit protecție celor care nu dispun de resurse suficiente pentru a suporta costurile ridicate ale energiei.

„Unii consumatori își permiteau să plătească prețuri mari în perioada de criză. Sprijnul ar trebui acordat doar celor vulnerabili. În caz contrar, reglementarea are un efect de bumerang și aduce taxe mai mari. Este fix ce se întâmplă acum, în România sau în alte țări. Plafonarea nu e un cadou picat din cer. Noi, plătitorii de taxe, suntem cei care trebuie să plătim” a explicat Aura Săbăduș, senior expert în cadrul companiei de consultanță ICIS Londra.

Măsurile impuse în sectorul energetic din România au efectul de a îndepărta investitorii. Mai precis, companiile se arată reticente în a suporta taxele ridicate impuse de Guvern. Această situație împiedică potențialul României de a avansa în clasamentul sectorului, fiind blocat de politicile implementate.

„Reglementările îi sperie pe investitori. Cine normal la cap ar investi într-o țară care taxează companiile cu 98%? Cei care încă rezistă sunt eroi. (n.a. statul taxează cu 98% marja oricărui trader care revinde energia electrică pe piața internă). România are un potențial enorm, dar este în top, din păcate, în privința reglementărilor. Are resurse importante, dar politici proaste. Piața nu este lăsată să funcționeze”, a mai spus Aura Săbăduș, potrivit Adevărul.