Actual

Cât mai ține plafonarea prețurilor la energie. Ministrul Burduja a anunțat termenul limită

plafonare-preturi-energie

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunţat cât se mai menține plafonarea preţurilor la energie. Potrivit acestuia autorităţile vor să menţină schema de plafonare „cât mai aproape de forma actuală”.

Întrebat cât mai ține plafonarea prețurilor la energie, ministrul Energiei a explicat că se va menține „cât permite Comisia Europeană”.

„Categoric da, se menţine. Am văzut studiul european, există şi un alt studiu care a arătat că, în lipsa unor măsuri de sprijin, din bugetul unei familii, cheltuielile aferente gazului s-ar fi dus spre 17%. Având în vedere măsurile de sprijin, au fost în jur de 7%. Deci au contat foarte mult aceste măsuri, inclusiv în România, unde schema a fost destul de generoasă. Discutăm de cinci milioane de gospodării, aproximativ, care au avut un consum lunar sub 100 de kW/h şi au plătit undeva la 35 de lei factura la curent. Ceea ce este o sumă rezonabilă”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o intervenție televizată.

Ministrul a explicat că Guvernul dorește menținerea schemei de plafonare, mai ales din perspectiva iernii care va urma.

„Ne dorim să păstrăm această schemă. Pentru că, dacă astăzi avem preţuri în piaţă mai mici decât acum un an, categoric mai mici, este o poză în timp. Ne putem aştepta la o dinamică în creştere a preţului, mai ales la gaze naturale, în perspectiva sezonului rece. În special în jurul lunii februarie, când este tot mai greu de extras gaz din ceea ce am înmagazinat, consumul este posibil să fie mare dacă vom avea o iarnă foarte grea”, a mai precizat Burduja.

Plafonarea prețurilor la energie se menține încă doi ani

Ministrul a afirmat că, potrivit prevederilor Comisiei Europene, România va mai beneficia de plafonare încă doi ani.

„Actuala schemă e în vigoare până în martie 2025. În scenariul ideal, pentru a proteja consumatorii români, cetăţeni şi companii româneşti, ne dorim să o menţinem cât mai aproape de forma aceasta, dacă nu exact în forma aceasta, încă o iarnă, deci până în martie 2025”, a declarat Sebastian Burduja.

Conform ministrului, statele membre au primit din partea CE recomandarea de a „optimiza” schemele de plafonare. Poziția oficialilor români este de a o păstra cât mai aproape de forma actuală. „Avem o schemă care funcţionează şi, atâta timp cât ne permite Comisia Europeană şi pare că până în 2025 inclusiv ne va permite, o să o păstrăm”, a mai precizat ministrul Energiei, citat de realitatea.net.

Cât ne-a costat până acum plafonarea

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat decontarea unei sume de peste 20,5 miliarde de lei. Plata a fost făcută către furnizorii de electricitate și gaze, pentru plafonarea facturilor din perioada noiembrie 2021 – iulie 2023.

Grosul, de 10,4 miliarde de lei, reprezintă facturile clienților firmelor. Alte 7,3 miliarde de lei au fost decontate pentru facturile populației. Restul sumei reprezintă regularizări aferente perioadei noiembrie 2021 – aprilie 2022. Suma totală aprobată de ANRE spre decontare a crescut cu 1,7 miliarde de lei.