Lifestyle

Plante medicinale care pot fi toxice. Efectele adverse sunt devastatoare!

Plante medicinale care pot fi toxice. Efectele adverse sunt devastatoare!

Plante medicinale care pot fi toxice. Efectele adverse sunt devastatoare! Plantele medicinale au fost modalitatea tradițională de a trata multe afecțiuni umane și, de multe ori, punctul de plecare al multor investigații medicale.

În gama largă a celor cunoscute popular sub numele de plante medicinale există unele dintre care consumarea unei cantități greșite poate provoca efecte total contrare celor dorite: există plante medicinale cu părți potențial toxice. Este important să știm că nu toate plantele medicinale sunt 100% benefice, contrar celor mai populare credințe.

Socul negru

În ciuda tuturor misticismului și a proprietăților care înconjoară acest arbust, trebuie luat în considerare faptul că socul poate fi foarte toxic:

  • Frunzele și scoarța nu trebuie utilizate niciodată în preparatele de uz intern.
  • Fructele crude și verzi sunt toxice
  • Doar fructele coapte și florile bătrâne sunt considerate sigure

Care este toxicitatea socului?

Semințele conțin glicozide cianogenetice, adică pot produce cianură. Frunzele și scoarța au o sambunigrină care, în contact cu enzima emulsină, produce acid cianhidric foarte toxic.

Capacitatea sa de stimulare a sistemului imunitar îl face incompatibil cu tratamentele imunosupresoare.

Eucalipt (Eucalyptus globulus)

Equaliptul este una dintre cele mai populare plante medicinale în tratamentul bolilor respiratorii pentru care există studii clinice care indică această direcție.

Cu toate acestea, uleiul esențial de eucalipt este foarte toxic atunci când este ingerat, deoarece este un ulei clasificat ca narcotic, nefrotoxic și fototoxic, astfel încât utilizarea acestuia nu este recomandată. Uneori este utilizat foarte diluat și supravegheat de experți în utilizarea sa.

Uleiul esențial de eucalipt în doze mari poate fi fatal, deși limita nu este bine stabilită la om, deoarece au existat cazuri în care 4-5 ml au fost fatale, în timp ce în alte cazuri, doze de până la 200 ml nu au fost letale. Uleiul de eucalipt nu trebuie utilizat niciodată la copii sau bebeluși. De asemenea, este recomandabil să aveți grijă cu infuzia de frunze uscate și să o luați în dozele stabilite, deoarece ar putea provoca aceleași efecte ca otrăvirea cu ulei esențial.

3. Salvie (Salvia officinalis)

Salvie este o plantă care este considerată purificatoare și favorizează eliminarea toxinelor. În plus, are proprietăți recunoscute pentru tratamentul simptomatic al afecțiunilor gastrice, cum ar fi arsurile la stomac și umflarea, transpirația excesivă, tratamentul simptomatic al inflamațiilor la nivelul gurii și gâtului și al inflamațiilor minore ale pielii.

Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că salvia este bogată în țesuturi, o substanță care afectează sistemul nervos, deci nu este recomandat săva urcați la volan consum și este total descurajat la pacienții cu epilepsie, deoarece poate declanșa convulsii epileptice. Consumul intern de ulei esențial este responsabil pentru efectele neurotoxice ale salviei, potrivit CienciaYBiologia.