Lifestyle

Ploaie de stele pe cerul României! Perseidele 2020

Stele căzătoare

Ploaie de stele pe cerul României! Perseidele 2020.

În această noapte, pe cerul înstelat va avea loc un fenomen uluitor. După ora 24:00, curentul de meteori perseide va înregistra activitatea maximă. Denumite după Perseu, constelația din care par să vină așa-numitele „stele căzătoare” sunt particule submilimetrice de praf cosmic ce se aprind la frecarea cu atmosfera pământului.

Dacă aveți șansa să vă aflați în zone cu cer curat, veți putea  vedea chiar și 100 de meteori pe oră. Acest fenomen, vizibil până pe 26 august.
Perseidele sunt unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Fenomenul este, însă, mai cunoscut pentru că are loc în perioada concediilor de vară. În această perioadă, oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Din fericire, la noapte luna va fi în ultimul pătrar. Iar lumina acesteia nu va deranja prea mult, așa că vom putea observa mai mulți meteori. Astronomii spun că cei care sunt în afara orașelor, în zone cu aer curat și fără lumini parazite au șansa să vadă chiar și 100 de meteori pe oră, conform RRA.

Nu este nevoie de un instrument astronomic, ci doar de ceva pe care să stai întins, precum un sac de dormit sau un șezlong. După miezul nopții, vom putem vedea pe cer, printre stele, o dâră luminoasă ce va dura mai puțin de o secundă. Pare că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de stea căzătoare.

În realitate, urma luminoasă este lăsată de o particulă sub un milimetru diametru. Această particulă se aprinde când intră în atmosfera pământului din cauza frecării cu aerul. Cel mai bine fenomenul se poate observa la munte și în zonele rurale. O vizibilitate bună există și la mare, într-o zonă fără multe lumini de la stațiuni.