Info Actual > Politică > PMP vrea desfiinţarea SIIJ. Partidul  solicită sesiune extraordinară a Parlamentului pentru votarea de urgenţă a proiectului de desființare a acesteia
Politică

PMP vrea desfiinţarea SIIJ. Partidul  solicită sesiune extraordinară a Parlamentului pentru votarea de urgenţă a proiectului de desființare a acesteia

PMP vrea desfiinţarea SIIJ. Partidul  solicită sesiune extraordinară a Parlamentului pentru votarea de urgenţă a proiectului de desființare a acesteia

Partidul Mişcarea Populară (PMP) solicită Parlamentului, a adresat o scrisoare deschisă preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi a Senatului. PMP le cere acestora să organizeze o sesiune extraordinară pentru votarea, de urgenţă, a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

„Acum, în al 12-lea ceas, coaliţia de la putere trebuie să depăşească orgoliile şi interesele de partid şi să dea dovadă de responsabilitate şi voinţă politică pentru înfăptuirea reformei din justiţie. Blocarea statului de drept nu poate avea decât efecte negative pe plan intern şi extern, cu consecinţe grave asupra imaginii României pe plan european. Partidul nostru aduce aminte alianţei guvernamentale că desfiinţarea SIIJ a fost una dintre cele mai importante promisiuni electorale, pentru care românii i-au acordat votul în lupta cu PSD”, se arată într-un comunicat al PMP.

PMP cere desfiinţarea SIIJ

Totodată PMP atrage atenţia că există numeroase semnale venite din UE, care prevăd reacţii dure din partea factorilor de decizie europeni.  Conform PMP, acestea ar fi pentru neîndeplinirea promisiunilor luate de instituţiile româneşti, în special de Ministerul Justiţiei, referitoare la reforma în justiţie.

„În acest context, există o temere la Bruxelles cu privire la lipsa de voinţă politică a actualei puteri pentru desfiinţarea SIIJ. Astfel, numeroase surse din instituţiile europene semnalează o creştere a imixtiunii politice în actul de justiţie, susţinând că în Parlamentul României există numeroase voci care se opun independenţei puterii judecătoreşti. Parlamentul are obligaţia să elimine toate suspiciunile instituţiilor europene şi să voteze proiectul de desfiinţare a SIIJ, ca un act de responsabilitate politică. Pe această cale, s-ar putea desăvârşi procesul de reformare a justiţiei, început în 2017, dar care a fost întârziat de diferite grupuri de interese, cu mare influenţă în partidele politice”, afirmă reprezentanții PMP.

Partidul Mişcarea Populară arată că cerințele din Raportul privind standardele europene ale statului de drept vor trebui a fi aplicate în toate statele membre. Astfel, pe baza acestui document, Comisia Europeană, Consiliul European şi Parlamentul European vor deschide o serie de dezbateri privind implementarea acestor standarde în toate ţările membre şi adoptarea lor în parlamentele naţionale. Acest set de norme referitoare la independenţa justiţiei se vor regăsi în Mecanismul european privind statul de drept, care va cuprinde măsuri concrete ce trebuie luate de fiecare stat membru. Dacă cerințele nu sunt îndeplinite există riscul activării automate a unor măsuri punitive. Articolul 7 din Tratatul UE, prevede că ţările ar putea fi blocate în accesarea fondurilor europene, se mai arată în comunicat.