Actual

PNL face un pas înapoi. Chiar și fără votul lor, Cîțu a luat decizia

Florin Cîțu

PNL face un pas înapoi. Chiar și fără votul lor, Florin Cîțu spune că decizia de vot a fost deja luată. 

Comisiile parlamentare de specialitate continuă audierile miniștrilor propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș să facă parte din viitorul guvern. Primii care au intrat la comisie au fost candidații de la cultură și sport, iar, de la această oră, sunt programați cei propuși pentru apărare, externe și cercetare.

PNL face un pas înapoi. Chiar și fără votul lor, Cîțu a luat decizia

PNL nu va vota cabinetul Dacian Cioloș, a declarat astăzi la parlament premierul interimar Florin Cîțu. El a precizat că liberalii vor fi prezenți la ședință respectivă, dar se vor abține de la vot. Pe de altă parte, liderul PNL a declarat că a aflat cu surprindere că Ministerul Apărării nu va mai primi 2% din Produsul Intern Brut, ceea ce ar reprezenta o încălcare a relației de parteneriat cu NATO.

Florin Cîțu: „Decizia de vot a fost luată aseară în BEX”

„Decizia de vot a fost luată aseară în BEX. Ne vom abţine la voturile pentru candidatura miniştrilor din acest guvern. I-am rugat pe colegii mei să vină cu argumente clare, și, ca o noutatea, am aflat surprins de la ministrul apărării dl Ciucă că în programul de guvernare al guvernului Cioloș apărarea nu mai primește 2%, deci o primă încălcare a relației noastre cu NATO și a promisiunii pe care o avem pentru a păstra acest procent în guvern. Este mai mic decât 2%”, a declarat Florin Cîțu.

Miniștrii propuși de Dacian Cioloș sunt respinși în comisiile din Parlament. Drulă este singurul care a primit un singur aviz pozitiv.

  • Claudiu Năsui, ministrul propus de USR la Economie, a primi aviz negativ.
  • Ionuț Moșteanu, propunerea USR pentru Ministerul Dezvoltării, a primit aviz negativ după audierea din comisie. Au fost 10 voturi „pentru”, 14 „împotrivă” și 16 abțineri.
  • Cristian Ghinea, propunerea pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit un aviz negativ. Au fost 7 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și 8 abțineri. De asemenea, Cristina Prună, propunerea pentru Ministerul Energiei, a fost respinsă de parlamentarii din comisie. Au fost 14 voturi „pentru”, 27 „împotrivă” și 12 abțineri.
  • Alin Stoica, fostul prefect al Capitalei, propus pentru Ministerul de Interne în Guvernul Cioloș, a fost, de asemenea, respins la votul din comisii. Au fost 19 voturi „pentru” un aviz negativ, 13 abțineri și 5 voturi „împotrivă”.
  • Cătălin Drulă, propunerea pentru ministerul Transporturilor, a primit 8 voturi împotriva avizului negativ, 7 abțineri și 12 pentru avizul negativ. „Avizul este pozitiv dacă propunerea de aviz negativ a căzut la vot”, a explicat după audieri Cătălin Drulă. Pentru că propunerea de aviz negativ nu a fost votată de majoritatea membrilor comisiei, președintele Comisiei a considerat avizul ca fiind pozitiv.
  • Dan Barna, propunerea pentru Ministerul Afacerilor Externe a primit aviz negativ. Au fost 11 voturi „pentru”, 20 „împotrivă” și 4 abțineri.
  • Monica Berescu, propunerea USR pentru Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a primit aviz negativ în comisiile de specialitate. S-au înregistrat 17 voturi „pentru”, 17 „împotrivă” şi 8 abţineri Un aviz negativ a primit și Nicu Fălcoi, propunerea pentru Ministerul Apărării.
  • Nici ministrul propus pentru portofoliul de la Cultură, Iulia Popovici, a primit un aviz negativ din partea comisiilor din Parlament. Au fost patru voturi „pentru”, nouă „împotrivă” și șapte abțineri. De asemenea, propunerea pentru Ministerul Tineretului și Sportului, Tudor Pop, a primit tot un aviz negativ. Au fost nouă voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și patru abțineri.