Actual Lifestyle

Polițiștii din Suceava cer să fie recompensați cu un procent din valoarea lemnului confiscat. Ce părere are ANAF

Polițiștii din Suceava cer să fie recompensați cu un procent din valoarea lemnului confiscat. Ce părere are ANAF
Politia Suceava

Mai mulți polițiști cer să fie motivați cu un procent din valoarea lemnului pe care îl confiscă în trafic și aceasta deoarece în ultima vreme cantitățile găsite de oameni legii sunt din ce în ce mai mari.

Polițiștii din Suceava cer să fie recompensați cu un procent din valoarea lemnului confiscat. Ce părere are ANAF

În aceste zile, președintele Corpului Național al Polițiștilor (CNP), organizația Suceava, comisarul-șef Marius Ciotău, a înaintat o propunere care poate rerezenta punctul de plecare al unor prevederi legale care să crească eficiența controalelor în trafic pe linie de transporturi ilegale de lemn și a infracțiunilor economice în general.

Agentul de poliție care descoperă transportul ilegal de lemn să fie motivat să muncească mai mult cu un procent din valoarea lemnului confiscat, spune reprezentantul CNP. În acest sens, reprezentantul legii aduce și un exemplu menit să aducă acordul autoritărilor statului printr-o nouă măsură legislativă.

Exemplu din Suceava: Un polițist a confiscat, la o singură acțiune, 1200 mc cherestea, în valoare de peste un milion de lei. După un astfel de caz, care implică evident multă răspundere și mulți ”prieteni” făcuți,  ofițerul cu salariu de sub 1.000 de euro se poate alege cu mulțumiri scrise, eventual cu o înaintare în grad și, în cel mai bun caz, cu un salariu de excelență, singura motivație financiară care poate fi oferită de Inspectoratul de Poliție Județean Suceava. Doar că există o problemă: salariile de excelență, care se oferă pentru activitatea pe șase luni de zile, sunt în număr limitat.

”Dacă vrem performanță eu zic că trebuie și motivație, o impulsionare a activității de constatare. Și o motivație directă pentru omul din teren, cel care muncește și constată fapta. Avem situații când am păzit camioane de vineri seară și până luni dimineață, când nu au fost disponibili lucrătorii silvici ori inspectorii ISCTR, nu toate structurile lucrând în weekenduri de exemplu”, a mai declarat Marius Ciotău, citat de media locală.

Președintele CNP va înainta propunerea în următoarea ședință a ATOP Suceava, precum și colegilor de la structura centrală a CNP, pentru a se face demersuri mai departe, spre implementarea legală a ideii.

Ce părere are ANAF

Angajaţii de la stat nu mai trebuie plătiţi unitar, ci în funcţie de performanţă, spune Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

”Angajaţii de la stat nu mai trebuie plătiţi unitar, ci în funcţie de performanţă şi de rezultatele pe care le obţin, aceasta fiind una dintre cele mai mari reforme pe care trebuie să le facă statul român”, a afirmat, cu referire la subiectul dat, șeful ANAF.

„Sistemul actual de salarizare este unul unitar: munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu. Atunci apare în timp o demotivare a celor foarte buni: «De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia acelaşi salariu ca şi mine?»”, a menționat președintele ANAF, citat de Digi 24.